Echte groene stroom

Koffie zetten met échte groene stroom


Duurzaamheid is hot topic. Niet omdat het een trend is, maar omdat het echt nodig is om onze planeet voor volgende generaties ook nog leefbaar te houden. Je kunt op allerlei manieren duurzaam leven: geen vlees meer eten, een elektrische auto rijden of groene stroom gebruiken voor een duurzaam kopje koffie. Kies je voor groene stroom dan wil je uiteraard wel écht groene stroom. Hoe weet je welke energieleverancier 100 procent duurzaam is en ook nog voor een schappelijk prijsje? Hier kom je eenvoudig achter met onze tips!

Hoe lokaler, hoe beter

Energie kan duurzaam opgewekt worden met waterkrachtcentrales. In Nederland hebben we niet veel van deze centrales, maar in Scandinavië zijn er voldoende die duurzame energie in overvloed produceren. Als energieleveranciers hun energie daar vandaan halen, heb je te maken met groene stroom opgewekt met waterkrachtcentrales. Maar ja, dat is dan wel energie van ver weg. Gelukkig hebben we in ons eigen land ook duurzame energiebronnen: windmolens en zonneparken. De traceerbaarheid hiervan is beter waardoor je meer zekerheid hebt dat groene stroom ook echt groen is opgewekt. Steeds meer energieleveranciers bieden deze lokale stroom aan. Bijvoorbeeld Vandebron die de verbruikers van stroom direct koppelen aan lokale energieproducenten, zoals boeren met een windmolen om de hoek. Ook Eneco is goed op weg met Hollandse wind en zo zijn er nog veel meer energieleveranciers die lokale duurzame stroom aanbieden.

Filter op groen

Tegenwoordig is het heel eenvoudig om naar een andere energieleverancier over te stappen via online energievergelijkers. Vaak hebben deze websites ook een filter waarmee je eenvoudig je voorkeuren kunt aangeven voor het type energiecontract waarnaar je op zoek bent. Dus wil je alleen maar duurzame stroom, dan kun je tijdens het energie vergelijken de filter eenvoudig op ‘100% groene stroom’ zetten. Je krijgt dan een overzicht met leveranciers die uitsluitend groene stroom leveren en nog een mooie bijkomstigheid: de goedkoopste energieleverancier voor jouw energieverbruik staat op nummer 1. Dus je ziet én wat een groene energieleverancier is én wat de goedkoopste is. Twee vliegen in één klap.

Stroometiket

Met het stroometiket kun jij precies zien uit welke energiebronnen een energieleverancier zijn stroom en gas haalt. Dit kan bijvoorbeeld uit kolen, wind en waterkracht zijn of een combinatie. Iedere energieleverancier is verplicht om een stroometiket te hebben zodat zijn klanten goed geïnformeerd worden. Dus op het moment dat je bezig bent met energieprijzen vergelijken en voor een leverancier wilt kiezen, kun je nog altijd even checken op het stroometiket of je vooral stroom van de windmolen of een andere bron krijgt. Het stroometiket staat op de website van de energieleverancier, maar ook bij details over de energieleverancier als je gebruik maakt van een energievergelijker.

You may also like