Koken met kruiden – Tips die je moet weten

Koken met kruiden – Tips die je moet weten


Of het nu verse of gedroogde kruiden zijn, kruiden en specerijen zijn onmisbaar om een gewoon gerecht veel lekkerder worden. Bovendien wijst wetenschappelijke onderzoek uit dat tal van kruiden niet alleen smaak toevoegen aan gerechten, maar ook belangrijke antioxidanten bevatten die ons beschermen tegen verschillende ziekten en kanker. Kortom, veel van de kruiden die we in de natuur vinden hebben een immense kracht op onze gezondheid! In deze blog volgen enkele tips over hoe je optimaal kunt genieten van de smaak van enkele van de meest gebruikte kruiden in jouw recepten.

Ken het verschil tussen verse en gedroogde kruiden

Bij het gebruik van zowel verse als gedroogde kruiden is timing belangrijk. Sterker nog, de timing van wanneer je kruiden en specerijen toevoegt aan een gerecht is de belangrijkste bepalende factor tussen de twee soorten. Daar waar gedroogde kruiden tijdens het koken moeten worden toegevoegd, is het bij verse kruiden van belang om ze aan het eind toe te voegen. Onthoud ook altijd dat wanneer je verse kruiden toevoegt aan een recept, de algemene vuistregel is om drie keer de hoeveelheid gedroogde kruiden te gebruiken.

Verse kruiden toevoegen

Verse kruiden worden dus meestal aan het eind van het koken toegevoegd. Let bij het gebruik van verse kruiden in de keuken op de volgende adviezen

  • Als het gaat om fijne kruiden, zoals basilicum, bieslook, koriander, dille, peterselie, marjolein en muntblaadjes, zorg er dan voor dat ze aan het eind van het koken worden toegevoegd. Een andere mogelijkheid is om ze toe te voegen als garnering en ze over het gerecht te strooien vlak voor het opdienen.
  • Minder delicate kruiden, zoals oregano, rozemarijn, dragon en tijm, kunnen in de laatste 20 minuten van het koken worden toegevoegd.

Leer van gedroogde kruiden te houden

Als je weet hoe je gedroogde kruiden kunt gebruiken, dan kunnen ze de beste keuze zijn voor al het kokkerellen. De sleutel is om je voorraad gedroogde kruiden regelmatig aan te vullen, want na een langere periode kan de smaak verloren gaan. Een goede tip: door ze te wrijven met je vingertoppen komen de oliën die nog in de bladeren zitten vrij, waardoor ze meer smaak krijgen!

Olijfolie toevoegen

Olijfolie is ideaal om nog meer smaak te krijgen uit zowel verse als gedroogde kruiden. Olijfolie maakt het mogelijk de kruiden rechtstreeks aan het gekookte voedsel toe te voegen. Voeg gewoon een combinatie van olijfolie en kruiden toe aan soepen, stoofschotels en vegetarische gerechten.

Of je nu op zoek bent naar angstaanjagend hoge kortingen met Halloween of deze kerst een fantastisch menu op tafel wilt krijgen, bij de Kruidenbaron koop je de beste kruiden voor de scherpste prijs!

You may also like