Een kunstwerk cadeau doen- hier moet je rekening mee houden!

Een kunstwerk cadeau doen: hier moet je rekening mee houden!


Kunst is een geweldige manier om jouw liefde of waardering voor iemand te tonen. Kunstwerken zijn niet alleen tijdloos, maar zijn ook nog eens een blijvende herinnering aan mooie momenten. Bovendien beschik je over talloze verschillende mogelijkheden om kunst cadeau te doen. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig schilderij, fotolijstje of een beeldje. Maar hoe bepaal je welk kunstwerk het meest geschikt is? Waar moet je op letten als je kunst cadeau wilt doen? Wij zetten de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje.

Voor welke gelegenheid?

Wil je het kunstwerk geven voor een bijzondere gelegenheid? Dan is het belangrijk om hier eerst goed bij stil te staan. Dient het cadeau als verjaardagscadeau? Een jubileum? Of als afscheid collega presentje? Hier kan je het kunstwerk natuurlijk op laten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan een beeldje wat de werksfeer en werkmentaliteit van het bedrijf weergeeft. Of een schilderij van het afgelopen levensjaar. Laat je echter niet te veel beperken door de gelegenheid, anders zullen de opties wellicht tegenvallen. Je mag dus gerust een beetje outside-the-box denken, als je het doel maar voor ogen houdt.

Weet je niet precies wat je zoekt? Pak dan een groot vel en begin te brainstormen. Schrijf op wat de ontvanger interesseert, wat zijn hobby’s zijn en welke karaktereigenschappen hem typeren. Aan de hand van die informatie ontdek je sneller welk kunstwerk geschikt is. Je kunt natuurlijk ook altijd om hulp vragen aan een kunstenaar. Zij hebben wellicht een beter idee of kunnen jou wat extra informatie bieden.

Geschikt formaat

Heb je een zeer extravagant en groot kunstwerk gezien? Houd er dan wel rekening mee dat de ontvanger deze ook nog een plekje in huis moet geven. Niet iedereen beschikt over even veel ruimte om een groot kunstwerk kwijt te kunnen. Kies daarom bij voorkeur voor een kleiner bronzen beeld of schilderij. Zo weet je zeker dat deze ergens op een leeg stukje muur of schoorsteenmantel terecht komt. Op deze manier voorkom je dat de ontvanger het cadeau geweldig vindt, maar er later tot zijn spijt achter komt dat hij hem helemaal niet kwijt kan. Dat zou immers zonde zijn.

Denk aan de ontvanger

De grootste fout die je als gever kunt maken is je laten leiden door je eigen smaak. Natuurlijk beschikt iedereen over een eigen referentiekader waarin ze naar kunst kijken. Je weet daarom zelf heel goed wat je mooi vindt en wat je misschien minder leuk vindt. Als je kunst cadeau doet, is het echter wel belangrijk dat je aan de ontvanger blijft denken. Iets wat jij misschien helemaal niet mooi vindt, kan voor hem of haar juist een prachtig geschenk zijn. Smaken verschillen. Laat je daarom niet leiden door je eigen mening of die van anderen, maar zorg ervoor dat degene die het cadeau ontvangt tevreden is.

Doe onderzoek naar de verschillende mogelijkheden

Kunst is natuurlijk een enorm breed begrip. Er zijn zoveel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Bovendien zal iedereen een andere definitie van kunst hebben. Onderzoek daarom gerust alle verschillende mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van één van de prachtige sculpturen van artihove.nl? Of een schilderij die bij het interieur van jouw dierbare past? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ontdek en laat je verrassen!

You may also like