Lab-grown diamant in sieraden: een bewuste keuze


Lab-grown diamant, het is een term welke de laatste jaren in zwang is gekomen. Maar wat precies is dit? Velen denken dat het een imitatie diamant is, vergelijkbaar met zirconia. Maar waar zirconia in feite een steen is gemaakt van glas, is de lab-grown diamant precies datgene wat de naam zegt: een echte diamant, maar in een laboratorium ontstaan in plaats van in de natuur.

Hoe ontstaat een lab-grown diamant?

De naam zegt het al: een lab-grown of lab created diamant is gegroeid in een laboratorium. Het natuurlijke kristallisatieproces van koolstof dat duizenden jaren heeft gekost wordt hier nagebootst in een machine, vaak in een tijdsbestek van weken of zelfs dagen. Door de enorme druk en hitte wordt het koolstof getransformeerd naar een diamant.

De lab-grown diamant vertoont dezelfde fysische eigenschappen als de natuurlijke variant.

Doordat het proces is geperfectioneerd, zijn lab-grown diamanten tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit, dat alleen een expert met speciale machines kan vaststellen dat het gaat om een lab-grown diamant.

Daarom is ervoor gekozen om ook grotere lab created diamanten te voorzien van een uniek serienummer, welke op microscopisch formaat in de diamant is gelaserd. Dit serienummer komt overeen met het nummer vermeld op het bijkomende certificaat.

lab-grown diamant

Waarom zou je kiezen voor lab-grown diamant?

Kiezen voor een lab-grown diamant is een bewuste keuze. Het ontstaansproces in een laboratorium is van minder grote impact op het milieu dan het delven naar natuurlijke diamanten. Het kappen van bomen is hiervoor niet nodig, evenmin als het creëeren van enorme mijngaten in de grond, gemaakt met vervuilende machines.

Maar niet alleen het feit dat de lab-grown diamant minder vervuilend is dan de natuurlijke diamant is een reden om te kiezen voor deze edelsteen.

Als consument heb je het voordeel dat de lab-grown diamant ook nog eens stukken goedkoper is dan de natuurlijke variant. Een sprankelende diamanten ring ligt hierdoor binnen ieders handbereik!

DiamondsByMe en lab-grown diamant

DiamondsByMe is een online sieradenbedrijf dat zich onderscheidt door de unieke combinatie van het oude sieraden ambacht en de nieuwste technologieën. Het bedrijf streeft ernaar de negatieve impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Daarom wordt ieder sieraad pas na bestelling vervaardigd. Dat betekent dat DiamondsByMe geen grote voorraad aanhoudt, en elk sieraad uniek is door de configuratie die je op de website maakt.

Verder kiest DiamondsByMe ervoor om naast de natuurlijke edelstenen, welke uit eerlijke mijnen worden gewonnen, de lab-grown diamant als optie te bieden. Deze diamant heeft een minder grote impact op de natuur dan de gedolven natuurlijke diamant. Elke lab-grown diamant van 0.3 karaat of groter komt bovendien met een echtheidscertificaat.

Gezet in een ambachtelijk gemaakte ring ontstaat een sieraad waar je mee gezien mag worden.

Dus de lab-grown diamant: een bewuste keuze, ook voor jou!

You may also like