Letselschadeadvocaat: wat is het? En hoeveel kost het?
Heb je door het toedoen van iemand anders letsel en schade opgelopen? Dan wil je natuurlijk dat deze persoon hier verantwoordelijk voor gehouden wordt. Letselschade kan van enorme invloed op je baan en financiële situatie zijn. Wanneer je langdurig in het ziekenhuis hebt gelegen of de komende tijd veel extra onderzoeken moet ondergaan, zal dit in elk geval het gehele eigen risico opmaken. Dit zijn kosten die je graag zou willen verhalen op de dader. In dat geval heb je rechtshulp van een letselschade advocaat nodig. Maar wat doet deze eigenlijk allemaal? En hoeveel kost het?
Waar heb je recht op?
Voordat je een letselschadeadvocaat inschakelt is het eerst belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Want waar heb je eigenlijk precies recht op als je letsel oploopt? Deze vraag kan op meerdere manieren beantwoord worden. Het verschilt namelijk per persoon welke schade opgelopen wordt. Je kunt met behulp van een letselschadeadvocaat alle schade op de tegenpartij verhalen. In dat geval claim je een schadevergoeding voor de opgelopen schade. Het maakt hierbij niet uit of dit om psychisch of lichamelijk letsel gaat.
Het claimen van een schadevergoeding lijkt misschien heel gemakkelijk, maar hier komt nog best wel wat bij kijken. Gelukkig hoef jij je hier verder niet druk om te maken. Een letselschadeadvocaat neemt alle stappen gedurende de letselschade procedure voor jou uit handen.
Wat doet een letselschadeadvocaat?
Maar wat doet een letselschadeadvocaat dan precies? Hij of zij heeft verschillende taken:
- Allereerst zal de advocaat ervoor zorgen dat de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld. Dit is de eerste stap die het mogelijk maakt dat jij uiteindelijk een schadevergoeding krijgt toegewezen.
- Vervolgens zal er een onderhandeling volgen met de tegenpartij. Denk hierbij aan gesprekken met de verzekeraar of het beluisteren van getuigenisverklaringen.
- Het is belangrijk dat de zaak uiteindelijk sterk gepresenteerd wordt. Daarom gebruikt de letselschadeadvocaat veel tijd om bewijzen te verzamelen en alle schadeposten inzichtelijk te maken voor de rechter.
- Wanneer de tegenpartij zelf geen onderhandelingen wil doen, kan het nodig zijn om een rechtszaak op te starten.
Alle zaken die nodig zijn om voor jou een maximale schadevergoeding te realiseren worden uit handen genomen door de advocaat. Zo beschik jij over voldoende tijd om rustig te herstellen en hoeft deze procedure geen extra stress op te leveren.
Kosten van een letselschadeadvocaat
Iedereen weet dat de kosten van advocaten vaak erg hoog zijn. Daarom is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend om direct een advocaat in te schakelen. Maar wat kost een letselschadeadvocaat precies? En is het de moeite waard om deze toch in te schakelen?
Gelukkig vallen de kosten voor een letselschadeadvocaat enorm mee. In de meeste gevallen zijn de werkzaamheden voor het slachtoffer zelfs gratis. Alle kosten worden uiteindelijk vergoed door de tegenpartij. De rechter gaat er vanuit dat iemand nooit een letselschadeadvocaat had ingeschakeld als het ongeval niet was gebeurd. Daarom vallen deze kosten ook onder de schadeclaim en zullen uiteindelijk vergoed moeten worden door de dader.
Let wel dat dit niet in alle situaties het geval is. De kosten van een letselschadeadvocaat worden immers alleen volledig vergoed als de schuldvraag volledig op de tegenpartij is af te schuiven. Is het slachtoffer zelf ook gedeeltelijk verantwoordelijk, dan zal hij of zij ook een deel van de kosten zelf moeten betalen. Als de aansprakelijkheid niet aangetoond kan worden, zullen alle kosten voor rekening van het slachtoffer zijn.