Leuke tips voor de juiste verlichting in de kinderkamer


Je bent eindelijk bijna klaar met het inrichten van een nieuwe kinderkamer. Na het aanbrengen van de nodige decoraties en een likje verf aan de muren is het tijd om ook nog de meubels te verplaatsen en je bent klaar. Een fantastische kamer voor jouw zoon of dochter. Maar plots kom je erachter dat je toch wel een heel belangrijk element vergeten bent: de juiste verlichting!

Goede verlichting is in iedere ruimte van belang. Maar zeker ook in de kinderkamer. Ideaal wanneer je nog even voorleest voor het slapengaan of wanneer je kind voor het slapen nog even lekker wilt spelen in zijn of haar kamertje. De juiste verlichting is niet alleen heel praktisch, maar biedt ook nog eens de nodige sfeer. Toch is het uitzoeken van goede verlichting anders dan in andere kamers van het huis. Je wil immers dat het zo veilig mogelijk is en dat het ook nog eens een aantal jaren mee zal gaan. Maar waar let je op bij de aanschaf van goede verlichting voor de kinderkamer?

Plaats spots

Losse snoeren en staande lampen zijn geen succes in de kinderkamer. Voor je het weet worden stekkers uit het stopcontact getrokken, zijn er valpartijen of wordt een gehele lamp omgegooid. Zonde en ook nog eens ontzettend gevaarlijk! Kies daarom bij voorkeur voor lampen die uit het directe zicht zijn en probeer snoeren te voorkomen. Inbouwspots met ledlampje zijn hier bij uitstek geschikt voor. Spots kunnen niet alleen als algemene verlichting dienen, maar bieden ook nog eens de nodige sfeer. Rust de inbouwspots uit met een led dimmer en je bepaalt naar wens hoeveel licht er nodig is. Kies voor een rustig gedimd licht tijdens het voorlezen en zet de spots volledig aan wanneer er nog lekker gespeeld wordt. Veilig, energievriendelijk en ook nog eens ontzettend sfeervol. De perfecte ingredi├źnten voor iedere kinderkamer.

Let op de hitte van de lamp

Kies je toch voor een staande lamp? Zorg er dan voor dat deze stevig op de grond is bevestigd en niet zo snel omgestoten kan worden. Kies tevens voor een lamp die minder hitte uitstraalt. Een halogeen- of gloeilamp staat er bijvoorbeeld om bekend om heel heet te worden. Dit heb je vast wel eens gevoeld bij het verwisselen van de lamp. Wanneer je niet de tijd nam om deze eerst te laten afkoelen, kon je al snel je handen branden. Je wil natuurlijk voorkomen dat je kind per ongeluk de lamp aanraakt en zich bezeert. Kies daarom voor verlichting die minder warm wordt. Hierbij kun je denken aan led lampen. Deze kunnen energie heel effectief omzetten in licht, waardoor de lamp zelf altijd koel aan blijft voelen. Zo verhoog je de veiligheid in de kinderkamer.

 

Kinderkamer verlichting

Overleg met je kind

Is je kind al wat ouder? Dan is het slim om hem of haar te betrekken bij de aankoop. Ga samen naar een speciaalzaak en laat hem zelf de lampen beoordelen. Wat voor lamp ziet hij of zij het liefst? Wat denkt je kind zelf nodig te hebben qua verlichting? Wanneer je voor een schoolgaand kind lampen zoekt, moet je er ook rekening mee houden dat hij meer tijd in zijn kamer door zal brengen. Ook voor het doen van huiswerk. In dat geval volstaat alleen een plafondlamp niet meer, maar moet je ook denken aan een functioneel bureaulampje of misschien wel een bedlamp wanneer hij graag nog even leest in bed. Pas de keuze voor de verlichting aan op de leeftijd en de wensen van je kind.

You may also like