gevel met een eigen vlag

Meer vrolijkheid aan de gevel met een eigen vlag!


Ben je klaar voor meer vrolijkheid aan de gevel? Wil je jouw Nederlandse roots tonen? Koop dan een eigen vlag! In het buitenland is het heel normaal om dagelijks de landelijke vlag te hijsen. In Nederland ligt dit echter wat anders. Op overheidsinstellingen na zien we eigenlijk nooit zomaar de nationale vlag hangen. Meestal wachten we op speciale gelegenheden of nationale feestdagen. Ook heerst overal het misverstand dat we buiten de nationale feestdagen om de vlag niet mogen uithangen. Dit is echter onjuist. Maar met welke regels moet je dan rekening houden als je je gevel wilt opvrolijken met een vlag? Zijn er ├╝berhaupt wel regels?

Wanneer mag je de nationale vlag uithangen?

In Friesland zien we dikwijls de Friese vlag in de wind wapperen. In andere provincies of delen van het land wordt dit echter veel minder gedaan. Maar waarom eigenlijk? Zijn zij minder trots op hun roots of komt het gewoon niet bij ze op om de vlag uit te hangen? Waarschijnlijk het laatste. Nederlanders weten over het algemeen niet dat ze dagelijks de vlag uit mogen hangen. Hier zijn geen wettelijke richtlijnen voor.

friese vlag

Vaak zijn mensen in de war met het vlagprotocol. Hierin staan alle richtlijnen omtrent vlaggen voor overheidsinstellingen. Voor burgers geldt dit echter niet. Je mag op ieder moment de nationale vlag hijsen. Niet alleen als je iets te vieren hebt, maar ook als je de uitstraling van een vlag aan de gevel gewoon ontzettend gezellig vindt.

De meeste mensen hijsen echter enkel de vlag volgens de richtlijnen van het vlagprotocol. Natuurlijk mag je hier ook gewoon gebruik van maken. Hierbij geldt dat nationale feestdagen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag met een vlag bekroond worden. Ook bij verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt er uitgebreid gevlagd. Als burger mag je hier natuurlijk vrolijk aan meedoen, al is dit niet volgens de wet bepaald. Overheidsinstellingen zijn dit echter wel weer verplicht.

Welke vlag uithangen?

Wanneer je besluit een vlag te kopen, zal je direct overweldigd worden door het brede aanbod. Je hebt niet alleen keuze uit de nationale vlag, maar ook uit enorm veel verschillende provinciale- en zelfs dorpsvlaggen. Daarnaast kan je ook nog wimpels toevoegen en speciale afmetingen uitzoeken. Hoe weet je dan welke vlag voor jou het meest geschikt is en welke je mag uithangen?

Nederlandse Wimpel kopen

Simpel: bij nationale gebeurtenissen hang je de Nederlandse vlag uit en bij provinciale- of dorpsgebeurtenissen kies je voor een plaatselijke vlag. Wanneer je echt trots bent op je Friese roots, kan je er ook voor kiezen om de Friese vlag met een oranje wimpel te combineren op nationale feestdagen. Zo laat je toch wat van de oranje-spirit zien, maar blijf je trouw aan je provinciale roots. Als burger ben je zelf helemaal vrij in welke vlag je ophangt en wanneer. Overheidsinstellingen houden zich aan het vlagprotocol. Jij bent vrij om te kiezen wat je wilt!

 

 

You may also like