mindfulness

Mindfulness: haal meer voldoening uit het leven


Iedereen heeft in zijn leven wel eens een moment van mindfulness gehad. Zelfs zonder dat we dat zelf doorhadden. Intens genieten van je lievelingsliedje, kijken naar je kinderen die rustig aan het spelen zijn of genieten van de eerste zonnestralen in de lente. Momenten waarin je intens gelukkig was met de kleine dingen in het leven, waarin je even leefde in het moment. Dat is een vorm van mindfulness: mindfulness is een ander woord voor ‘opmerkzaamheid’ of ‘ aandachtigheid’. Je denkt even niet aan alle andere dingen die spelen in je leven, maar focust je alleen dit op dit mooie moment. Mindfulness kan je volgen op verschillende plekken in Nederland, bijvoorbeeld bij een psycholoog in Amsterdam. Een psycholoog in Nederland vinden is tegenwoordig helemaal niet lastig en bijna alle psychologen zijn bekend met de techniek van mindfulness.

Wat leer je tijdens mindfulness?

Bij mindfulness leer je hoe je meer in het hier en nu kunt leven. Niet telkens denken aan de toekomst of het verleden, maar simpelweg genieten van wat je nu beleeft. Als je bedreven raakt in mindfulness wordt het gemakkelijker om hersenspinsels van je af te zetten. Hierdoor kan je makkelijker ontspannen en gaat je concentratievermogen er flink op vooruit. De technieken van mindfulness onder de knie krijgen helpen je tevens bij het inslapen. Je leert hoe je je geest tot rust brengt in onze drukke maatschappij. Tevens leer je afstand te creëren van de situatie en je gedachtes. Als iemand je een vraagt stelt zal je hierdoor niet meer uit automatisme reageren, je kan eerst bewust een keuze maken.

Voordelen van mindfulness

  • Je zorgt voor meer bewustwording van je geest en het leven. Hierdoor krijg je meer inzicht in je gedachtes, de keuzes die je kan maken, je emoties en kan je ook beter leren hiermee om te gaan.
  • Bij problemen leer je eerst een stapje terug te doen en eens realistisch na te denken. In veel gevallen zorgen hersenspinsels en stressprikkels voor de vreselijkste scenario’s in je hoofd. Met behulp van mindfulness zorg je dat deze gedachtes eerst goed bekeken worden. Klopt het wel? Is het realistisch dat ik zo denk? Welke keuzes heb ik?
  • Je geniet intenser van het leven doordat je je meer bewust bent van de kleine lichtpuntjes in het leven.
  • Je beschikt over meer energie door minder stressprikkels en een beter slaapritme.
  • Uit onderzoek is gebleken dat ook het concentratievermogen een stuk beter wordt door mindfulness. Je leert je geest af te sluiten voor prikkels van buitenaf.

Voor wie is mindfulness geschikt?

Mindfulness is voor iedereen geschikt die meer uit het leven wilt halen en ook bereid zijn om hun eigen gedachtes en emoties onder de loep te nemen. Het is de ideale manier om beter te leren omgaan met stresssituaties en acceptatie van wie jij bent en waar je staat in het leven.

You may also like