goede werkhandschoenen

Waar moet je op letten bij het kopen van goede werkhandschoenen?


Handen zijn onmisbaar bij het verrichten van werkzaamheden. Wanneer je niet optimaal gebruik kunt maken van je handen, dan zal dit goed werken in de weg staan. Daarom is het ook belangrijk dat je hier zuinig op bent. Je hebt maar één paar, dus zorg er ook goed voor. Helaas blijkt dit in de praktijk nog wel eens verkeerd te gaan. Sterker nog: het percentage van bedrijfsongevallen waarbij de handen betrokken zijn beslaat meer dan de helft van alle ongevallen. Een schrikbarend percentage.

Goede werkhandschoenen kunnen helpen om beschadigingen tegen te gaan. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste werkhandschoenen koopt? Waar moet je precies op letten? Wij zetten de belangrijkste dingen voor je op een rijtje.

Let op de PBM-richtlijn

De makkelijkste manier om te bepalen of werkhandschoenen echt optimaal werken is door er op te letten of deze aan de PBM-richtlijn voldoen. Deze norm geeft basisvereisten aan o.a. werkhandschoenen op basis van veiligheid en bescherming. Wanneer werkhandschoenen aan deze norm voldoen, dan kan je er zeker vanuit gaan dat deze voldoen aan de gestelde wettelijke eisen en dus veilig in gebruik zijn.

Daarnaast worden werkhandschoenen in drie verschillende categorieën onderverdeeld: handschoenen voor werkzaamheden met lichte risico’s, voor middelzware risico’s en onomkeerbare of dodelijke risico’s. Kies voor een werkhandschoen die voldoet aan de eisen die jij nodig hebt om je werk te kunnen vervullen.

Verschillende soorten werkhandschoenen

Kwalitatieve werkhandschoenen vinden is niet zo lastig. De juiste werkhandschoenen vinden echter des te meer. Want het aanbod is nou eenmaal ontzettend groot. Er zijn voor nagenoeg alle risico’s en werksituaties geschikte werkhandschoenen te vinden. Wij zetten de belangrijkste soorten op een rijtje:

  • Handschoenen die beschermen tegen extreme hitte. Dit is bijvoorbeeld ook geschikt wanneer je in een keuken werkt.
  • Handschoenen die beschermen tegen verschillende chemicaliën. Dit kan op verschillende werkplekken worden toegepast. Zelfs sommige schoonmaakwerkzaamheden worden enkel uitgevoerd met dergelijke handschoenen.
  • Medische werkhandschoenen. Deze handschoenen zijn altijd slechts voor éénmalig gebruik en waarborgen de veiligheid en hygiëne tijdens het werken met patiënten.
  • Thermo-handschoenen worden gebruikt wanneer er veel in vrieskou wordt gewerkt. Bijvoorbeeld wanneer je doorgaans werkzaam bent in een vriezer of hier regelmatig moet zijn. Deze handschoenen voorkomen dat de handen schade oplopen doordat ze worden blootgesteld aan uitzonderlijke temperaturen.
  • Speciale handschoenen voor brandweerlieden. Deze voorkomen schade aan handen door extreme hitte en vuur. Hierdoor ontstaan er minder snel brandwonden op de handen, waardoor de brandweer efficiënt en veilig kan werken.
  • Handschoenen die beschermen tegen elektrostatische lading.

soorten werkhandschoenen

Vraag om advies

Weet je nog niet helemaal welke werkhandschoenen jij nodig hebt? Twijfel je tussen twee soorten of ben je van mening dat je verschillende werkhandschoenen aan moet schaffen? Neem dan gerust contact op met een producent van deze beschermingsmiddelen. Zij kunnen jou precies vertellen welke handschoenen van pas komen en wat de beste keuze is. Zo weet je zeker dat je over de juiste bescherming beschikt en dat je straks niet te veel zult betalen voor iets wat je toch niet nodig hebt.

You may also like