Waar moet verlichting boven de eettafel aan voldoen

Waar moet verlichting boven de eettafel aan voldoen?


Goede verlichting mag natuurlijk niet ontbreken in je interieur. Lampen zijn niet alleen functioneel, maar ook nog eens ultieme sfeermakers. Toch blijven lampen altijd een vergeten onderdeel binnen de woning. Zo ook bij de eethoek. Natuurlijk besteed je al je aandacht aan het stylen en decoreren van de eetkamer, maar heb je ook wel rekening gehouden met de verlichting? De juiste verlichting mag hier immers zeker niet ontbreken. Daarom vertellen we in dit artikel waar verlichting boven de eettafel aan moet voldoen. Zo beschik jij over een praktische en sfeervolle ruimte om de heerlijkste maaltijden te nuttigen!

Passend bij de functie van de eettafel

In de meeste woningen zien we plafonlampen boven de eettafel hangen. Dat is ook niet zo vreemd, want deze lampen worden meestal gebruikt voor de algemene verlichting in huis. Bedenk echter wel dat de lampen ook moeten passen bij de functie van de eettafel. Een eetkamer kan immers enorm veel verschillende functies vervullen. Zo kan deze enkel gebruikt worden om in te eten, maar ook om in te studeren of te werken of voor gezellige avonden met vrienden en familie. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Door al die verschillende functies is er ook vraag naar meerdere lichtsoorten. Je hebt niet alleen basisverlichting nodig, maar soms ook accent-, werk-, of sfeerverlichting of lampenkappen. Voordat je dan ook op zoek gaat naar geschikte lampen, is het eerst verstandig om te bepalen welke functies de eethoek precies vervult.

Is de eettafel bij jullie een ruimte die voor enorm veel verschillende doeleinden wordt gebruikt? Dan biedt verlichting met dimmer de uitkomst. Als je gezellig zit te tafelen kan je het licht dimmen voor een sfeervolle uitstraling en als je even een krantje wilt lezen kan je het licht weer feller zetten. Zo geniet je altijd van de juiste verlichting op elk moment!

passend functie eettafel

De juiste hoogte

Als je nieuwe plafonlampen ophangt is het belangrijk dat ze op de juiste hoogte gemonteerd worden. De hoogte van de lamp is misschien wel het belangrijkste aspect waar je rekening mee moet houden voordat je een lamp aanschaft. Je wil immers niet continu verblind worden door een fel licht of hier weinig van merken omdat de hoogte niet gunstig is.

Als richtlijn kun je hierbij de volgende maten gebruiken: de perfecte hoogte is tussen de 60 en 75 centimeter boven de tafel. Reken hierbij altijd vanaf het hoogste punt van het tafelblad tot de onderkant van de lampen. Natuurlijk verschilt het per eettafel welke hoogte het meest gunstig is. Wees daarom niet bang om even te experimenteren. Hang de lampen op en ga telkens even aan de tafel zitten om de hoogte te ervaren. Zo weet je precies welke hoogte het gunstigst is.

Passend bij jouw woonstijl

Net als bij alle andere meubels en accessoires heb je ook bij verlichting keuze uit een enorm assortiment aan verschillende stijlen en kleuren. Let daarom vooral op de stijl van de verlichting en bedenk goed of deze ook bij het interieur past. Ben je dol op lichte kleuren en materialen? Kies dan voor rotan of wit metaal om de uitstraling te versterken. Ben je juist meer van de industriële stijl? Denk dan aan zwarte en robuuste industriële hanglampen of kroonluchters. Als de gekozen verlichting het interieur versterkt, heb je de juiste keuze gemaakt!

 

You may also like