Dit moet je weten voordat je een gazon met kunstgras neemt in de tuin

Dit moet je weten voordat je een gazon met kunstgras neemt in de tuin


Een groene tuin is de perfecte plek om te ontspannen na een lange, drukke dag. Het gevoel van het gras onder je voeten, de geur van vers gemaaid gras en het vrolijke getjilp van vogels, is een geweldige manier om te ontspannen. Maar soms kan het onderhoud van een natuurlijk gazon een uitdaging zijn. Daarom overwegen veel mensen tegenwoordig kunstgras. Kunstgras vereist minder onderhoud en blijft het hele jaar door mooi groen. Maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je besluit om voor kunstgras te gaan. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan snel verder.

Kunstgras: Minder onderhoud

Een van de grootste voordelen van kunstgras is dat het veel minder onderhoud vergt dan een natuurlijk gazon. Geen maaien, geen water geven, geen meststoffen en geen zorgen over bruine plekken of onkruid. Kunstgras is altijd groen, wat het weer ook is. Het enige dat je hoeft te doen, is af en toe vegen of blazen om bladeren en ander vuil te verwijderen. Maar let op, hoewel het minder onderhoud vereist, is het niet volledig onderhoudsvrij.

Kunstgras: Voelt anders aan

Hoewel de kwaliteit van kunstgras de afgelopen jaren enorm is verbeterd en sommige soorten zeer realistisch kunnen lijken, voelt het toch anders aan dan natuurlijk gras. Sommige mensen houden van het gevoel van kunstgras, terwijl anderen het als minder natuurlijk ervaren. Het is dus een goed idee om verschillende soorten kunstgras te voelen voordat je een beslissing neemt.

Kunstgras: Vraagt om investering

De aanvankelijke kosten van kunstgras kunnen hoger zijn dan die van een natuurlijk gazon. Dit komt doordat je niet alleen het gras zelf moet kopen, maar vaak ook een speciale onderlaag en de installatie moet betalen. Maar op de lange termijn kan kunstgras kosteneffectiever zijn omdat het minder onderhoud en water nodig heeft.

Kunstgras: Verschillende soorten en kwaliteiten

Er zijn verschillende soorten en kwaliteiten van kunstgras op de markt, van goedkoop en minder realistisch tot duurder en zeer realistisch. Het is belangrijk om te bedenken wat je belangrijk vindt: wil je dat het er zo natuurlijk mogelijk uitziet, of is een lage prijs belangrijker?

Kunstgras: Minder biodiversiteit

Kunstgras draagt minder bij aan de biodiversiteit in je tuin dan een natuurlijk gazon. Vogels, insecten en andere dieren kunnen niet leven of voedsel vinden in kunstgras. Als je waarde hecht aan een natuurvriendelijke tuin, is dit iets om rekening mee te houden.

Kunstgras: Duurzaamheid en milieu-impact

Bij het overwegen van kunstgras speelt duurzaamheid ook een rol. Aan de ene kant kan kunstgras milieuvriendelijk zijn doordat het minder water verbruikt dan een natuurlijk gazon, vooral in gebieden met beperkte watervoorraden. Aan de andere kant is kunstgras een product van kunststof, wat betekent dat het niet biologisch afbreekbaar is en een bepaalde hoeveelheid energie en grondstoffen vereist om te produceren. Sommige soorten kunstgras kunnen aan het einde van hun levensduur gerecycled worden, maar dit is niet altijd het geval. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de milieu-impact van je keuze.

Kunstgras: Warmte en veiligheid

Kunstgras kan warmer worden dan natuurlijk gras, vooral op hete zomerdagen. Dit kan oncomfortabel zijn als je graag op blote voeten in de tuin loopt of als kinderen op het gras willen spelen. Er zijn echter ook soorten kunstgras op de markt die zijn ontworpen om minder warmte op te nemen. Daarnaast is kunstgras vaak veiliger voor spelende kinderen en huisdieren, omdat het geen gebruik maakt van pesticiden of meststoffen die in een natuurlijke tuin nodig zouden zijn. Het kan ook een goede oplossing zijn voor mensen met grasallergieën. Overweeg al deze factoren in je besluit om voor kunstgras te gaan.

Bron: https://www.kunstgrashuis.nl/

You may also like