Ovulatie

Hoe kun je je ovulatie en vruchtbare dagen berekenen?


De ovulatie is de fase in de menstruatiecyclus van een vrouw wanneer een onbevruchte eicel uit de eierstok vrijkomt en door de eileiders naar de baarmoeder gaat. Dit is het stadium van de menstruatiecyclus waarin de zwangerschap kan plaatsvinden, als de vrijgekomen eicel bevrucht wordt door een zaadcel. Aan de hand van de lengte van je menstruatiecyclus kun je je ovulatie berekenen.

Hoeveel dagen na de menstruatie is de eisprong?

De ovulatie, of eisprong, vindt meestal 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. Tel het aantal dagen vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de dag voor de volgende menstruatie. Zo bepaal je de lengte van jouw cyclus. Trek daar vervolgens 14 dagen van af om te bepalen welke dag na de menstruatie de eisprong zal plaatsvinden. Als jouw gemiddelde menstruatiecyclus bijvoorbeeld 30 dagen duurt, ovuleer je 16 dagen na het begin van je menstruatie.

Hoe bereken je wanneer je zijn?

Als jij en je partner proberen zwanger te geraken, kan het heel handig zijn om te weten wanneer de eisprong zal zijn. Je kunt hiermee namelijk berekenen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Bij een regelmatige cyclus zijn de vruchtbare dagen, de dagen van de ovulatie en de 5 dagen daarvoor. Bij een gemiddelde regelmatige cyclus van 28 tot 31 dagen, ligt het vruchtbare venster ergens tussen dag 14 en 17 na de menstruatie. De meeste artsen adviseren om de dagen voorafgaand aan de ovulatie seks te hebben.  Dit omdat de zaadcellen een paar dagen kunnen blijven leven in het voortplantingskanaal van de vrouw. De zaadcellen liggen dan op het moment te wachten dat de eicel loskomt zodat deze bevrucht kan worden.

Menstruatiecyclus

 

Kun je ook zwanger worden na de ovulatie?

Dit is zeer onwaarschijnlijk. Er is dan namelijk geen eicel beschikbaar om te bevruchten. Een onbevruchte eicel overleeft echter tot 24 uur, dus als je 12-24 uur na de eisprong seks hebt, kun je nog zwanger worden. In feite is dit hetzelfde als seks hebben tijdens de zwangerschap, ook dan wordt er geen eicel meer geproduceerd die bevrucht kan worden.

Symptomen van de ovulatie

Er zijn een aantal symptomen verbonden aan de eisprong van een vrouw. In welke mate een vrouw deze verschijnselen heeft, kan zeer sterk verschillen. Toch hebben de meeste vrouwen in ieder geval last van 1 of meer van de volgende verschijnselen vlak voor de eisprong.

  • Als een vrouw de eisprong nadert produceert haar lichaam meer oestrogeen waardoor het baarmoederhalsslijm dik, duidelijk en rekbaar wordt. Dit helpt sperma te zwemmen naar het ei dat vrijkomt tijdens de eisprong.
  • Sommige vrouwen krijgen last van zeer gevoelige borsten en/of tepels.
  • Het libido kan tijdelijk verhogen.
  • Sommige vrouwen zullen klagen over lichte pijn of pijn aan één kant van het bekken tijdens de ovulatie.

You may also like