Passende eetkamerstoelen bij de eettafel

Passende eetkamerstoelen bij de eettafel


Bij een nieuw interieur horen uiteraard ook nieuwe eetkamerstoelen en een eettafel. Eetkamerstoelen heb je er in veel verschillende soorten en maten. Het is belangrijk dat je de eetkamerstoelen goed afstemt op je eettafel. Uiteindelijk komt hier nog meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Hieronder een aantal tips bij het kopen van eetkamerstoelen bij de eettafel.

De eettafel

Allereerst is het van belang dat je goed kijkt naar de eettafel. Hierbij is het bijvoorbeeld van belang dat je goed nagaat welke poot de eettafel heeft. Er zijn eettafels met de poten op de hoeken, maar er zijn ook tafels met een kruispoot in het midden van de tafel. Het voordeel van een kruispoot is dat stoelen er beter aanpassen omdat de poot geen ruimte in beslag neemt, maar het nadeel is ook dat je dus je benen niet languit kan leggen omdat er een poot in de weg zit. Bij een tafel met poten aan de zijkant moet je niet het blad opmeten indien je wil weten hoeveel stoelen er aan passen, maar de ruimte tussen de poten.  Maar aan het einde van de rit draait het natuurlijk altijd weer op die ene mooie eetkamerstoel.

Eetkamerstoelen met en zonder armleuning

Er zijn eetkamerstoelen met en zonder leuning. Allereerst moet je natuurlijk kijken naar welke jij het mooiste vindt en welke het lekkerste zit. Sommige mensen vinden het fijn dat ze hun armen kwijt kunnen op de armleuningen, terwijl andere mensen hier totaal geen waarde aan hechten. Uiteraard moeten de stoelen ook passen bij de eettafel. Stoelen met armleuningen zijn vaak groter dan zonder. Mocht je nou kiezen voor stoelen met armleuningen, houdt er dan wel rekening mee dat de stoelen ook onder de tafel passen. Zorg dat er tussen de leuning en het tafelblad een ruimte zit van ongeveer 2 cm. Hierdoor kan je gemakkelijk van en naar de tafel schuiven, omdat je hand er dan nog net onder past.  Daarnaast zijn stoelen met armleuningen vaak ook breder dan zonder. Hierdoor kan het zijn dat er minder stoelen onder de tafel passen.

De hoogte van de stoel

Ook niet geheel onbelangrijk is de hoogte van de stoel. Het is namelijk niet de bedoeling dat je stoelen te hoog zijn, waardoor je de stoelen niet meer onder tafel zou kunnen schuiven of dat je met je knieën tegen de onderkant van het tafelblad aan zit. Het advies is dan ook op altijd ongeveer 10 cm ruimte te houden tussen je benen en de onderkant van de tafel. Zo is je zitcomfort hoger en kan je gemakkelijk van en naar de tafel schuiven.

You may also like