Persoonlijke verzorging en duurzaamheid

Persoonlijke verzorging en duurzaamheid


Het is belangrijk om goed voor jezelf, je algehele gezondheid en je lichaam te zorgen. Maar heb je er al eens bij stil gestaan hoeveel afval we gezamenlijk produceren om onze persoonlijke verzorging op peil te houden? Heb jij je weleens afgevraagd hoe milieubewust jij met jouw persoonlijke verzorging omgaat of welke verpakkingen er gebruikt worden voor jouw favoriete producten? En dat niet alleen, vaak gebruiken we zonder er bij na te denken veel water tijdens het douchen en wassen.

Beter omgaan met water

De hoeveelheid water die we gebruiken om ons te douchen, wassen en tanden te poetsen is eigenlijk te groot. Traditionele douchekoppen laten soms wel meer dan 10 liter water per minuut door en regelmatig laten we de kraan gewoon lopen als we onze tanden poetsen. Vaak vinden we dit heel normaal, terwijl er in andere delen van de wereld droogte en watergebrek is. Door korter gebruik te maken van water ben je al een stuk duurzamer bezig.

Zeep en Shampoo

In de supermarkt worden rijen en rijen shampoos en zeep in kleurige plastic flessen te koop aangeboden. Ook veel online shops bieden een groot assortiment van deze producten. Als je echt duurzaam wilt zijn kijk dan eens naar de mogelijkheid om deze artikelen zonder plastic verpakking aan te schaffen. Er zijn tegenwoordig winkels die zich specialiseren in de verkoop van shampoo en soap bars die net zo lang meegaan als meerdere flessen van hetzelfde soort product. Bovendien gelden deze stukken zeep en shampoo niet als vloeistof dus je kunt ze zonder problemen mee op reis nemen. Als je de overstap naar zulke producten maakt kun je ook een review achterlaten om andere consumenten te laten weten wat jij ervan vindt en hoe duurzaam ze werkelijk zijn.

Kies de juiste verpakkingen

Kies voor een product met een duurzame verpakking. Wist je dat het grootste deel van het gebruikte plastic in de wereld maar een keer gebruikt wordt en daarna direct op de vuilnisbelt beland? Kijk dus goed naar de verpakking van een product en kies voor een producent of winkel die de aangeboden producten in duurzame verpakkingen te koop aanbiedt. De meeste online shops en websites vermelden duidelijk waar hun verpakking van gemaakt is en hoe duurzaam ze zijn. En je kunt op nog andere manieren zorgen dat je minder plastic gebruikt. Zo kun je tegenwoordig wattenstaafjes kopen die niet van plastic maar van bijvoorbeeld bamboe of biologisch katoen gemaakt zijn. En niet alleen wattenstaafjes worden nu van bamboe gemaakt, er zijn zelfs bamboe tandenborstels verkrijgbaar.

De producten en ingrediënten

Heb jij weleens de lijst met ingrediënten van je favoriete huidverzorgende product of gezichtscrème gelezen? Wij weten bijna zeker dat je van het grootste deel niet eens weet welke stoffen dat het zijn dus waarom zou je ze eigenlijk op je lichaam gebruiken? Er zijn al enkele jaren biologische producten op de markt en dat aanbod blijft groeien. Je doet dus niet alleen het milieu een plezier maar zeker ook je eigen huid.

Wat dacht je er van om ze zelf te maken?

Als je echt creatief en duurzaam aan de slag wilt kun je er natuurlijk voor kiezen om jouw persoonlijke verzorgingsproducten zelf te maken. Je kunt bijvoorbeeld zelf deodorant, lippenbalsem of tandpasta maken. Op die manier weet je zeker dat alle ingrediënten gezond en biologisch zijn en draag je echt bij aan de duurzaamheid.

You may also like