De premie van een autoverzekering berekenen

De premie van een autoverzekering berekenen


Het kopen van je eerste auto. Dat is voor iedereen toch wel een bijzonder en tegelijkertijd spannend moment. Zodra je je rijbewijs hebt gehaald, wil je natuurlijk het liefste meteen een auto aanschaffen om lekker rond te kunnen rijden. Er is dan ook haast niets fijner dan je eigen auto. Wanneer je over je eigen auto beschikt, kun je gaan en staan waar je wilt en wanneer je maar wilt. Je bent niet langer van je ouders of vrienden afhankelijk. Ideaal! Maar het is wel belangrijk om bepaalde zaken te regelen wanneer je een auto gaat aanschaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een autoverzekering.

Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering dien je af te sluiten voordat je de weg op gaat met je nieuwe auto. Heb je geen autoverzekering afgesloten, dan mag je nog niet de weg op. Zorg er daarom voor dat je, voordat je de auto gaat ophalen, thuis alvast een autoverzekering afsluit. Je kunt dan op je gemak de autoverzekering premie berekenen en verzekeringen bij diverse aanbieders vergelijken. Een autoverzekering is verplicht voor iedereen die een auto bezit. Op die manier voorkom je dat je hoge kosten moet betalen na een auto-ongeluk. Voor een autoverzekering betaal je een maandelijks vast bedrag, ook wel de premie genoemd.

Verschillende vormen autoverzekeringen

Net als met bijvoorbeeld zorgverzekeringen zijn ook autoverzekeringen er in verschillende vormen. Zo kun je zelf bepalen in hoeverre je jezelf wilt verzekeren. Grofweg kun je autoverzekeringen in drie soorten dekkingen onderverdelen. De WA-verzekering is als enige verzekering verplicht. Deze verzekering biedt namelijk de minimale dekking die je nodig hebt wanneer je in het bezit bent van een auto. De WA-verzekering vergoedt schade die je aan andere personen en/of eigendommen veroorzaakt. Dit houdt in dat je verzekering de schade aan de ander betaalt wanneer jij een verkeersongeval hebt veroorzaakt. Een tweede variant is WA + beperkt casco, ook wel WA plus genoemd. De basis is hetzelfde als bij de WA-verzekering, maar daarbovenop  ben je ook verzekerd voor schade veroorzaakt door andere personen, dieren of extreme weersomstandigheden. Tot slot is er nog een derde variant: WA + volledig casco, ook wel een allrisk verzekering genoemd. Hierbij wordt ook schade die je zelf hebt veroorzaakt vergoed.

Aanvullende verzekeringen

Naast de reguliere, verplichte autoverzekering die je moet afsluiten voordat je de weg op mag, zijn er ook nog diverse aanvullende verzekeringen. Deze aanvullende verzekeringen zijn optioneel, en die kun je naar eigen voorkeur afsluiten. Zo kun je kiezen voor schade inzittenden als aanvullende verzekering, waarbij een inzittende die letselschade oploopt schadeloos wordt gesteld. Of kies voor ongevallen inzittenden, hierbij worden de inzittenden schadeloos gesteld in geval van invalide raken of overlijden als gevolg van een ongeluk. Ook kun je kiezen voor verkeersrechtsbijstand en pechhulp. Dan krijg je respectievelijk juridische hulp bij verkeersconflicten en hulp langs de kant van de weg bij een pechgeval.

Premie zelf eenvoudig berekenen

Je kunt aan de hand van enkele gegevens zelf online de premie berekenen die je zult gaan betalen voor je autoverzekering. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig: het kenteken, je postcode en huisnummer en je geboortedatum. Deze gegevens kun je bij de verschillende aanbieders eenvoudig invullen om inzicht te krijgen in de premies die zij hanteren voor de verschillende soorten autoverzekeringen. Op die manier kun je eenvoudig vergelijken waar de premie het goedkoopste is.

You may also like