3 redenen waarom je meer geduld moet hebben tijdens het afvallen


Snel afvallen, dat is één van de meest gezochte zoektermen in zoekmachines. Zodra je eenmaal die knop om hebt gezet, wil je ook maar één ding: en dat is zo snel mogelijk van al die overtollige kilo’s af. Hoewel we het goed kunnen begrijpen als je zo snel mogelijk resultaat wilt zien van je dieet, moet je ook begrijpen dat je al dat gewicht ook niet in enkele weken bent aangekomen. Het is dan ook een illusie om te verwachten dat je dit wel in enkele maanden tot hooguit maanden kwijt zult zijn. Geduld is dan ook noodzakelijk. Bovendien heeft het veel meer voordelen om minder snel af te vallen. Nog niet geheel overtuigd? Hier zijn 3 redenen waarom je écht meer geduld moet hebben tijdens het afvallen.

1.      Het jojo-effect tegen gaan

Het jojo-effect is welbekend in de dieetwereld. Dit zijn mensen die binnen mum van tijd kilo’s kwijtraken en dit ook bijna net zo snel weer lijken aan te komen. Hierdoor blijven ze in een achtbaan van gewichtsverlies en gewichtstoename zitten. Niet goed voor zowel de mentale- als de fysieke gezondheid.

Vaak volgen dit soort mensen een zogenaamd crashdieet. Hierdoor gaan ze ver beneden hun dagelijkse energiebehoefte zitten. Het klopt dat je dan ook in een rap tempo zult afvallen. Wanneer je echter op je streefgewicht zit en vervolgens weer ‘normaal’ gaat eten, dan zal je lichaam op dat moment zo gewend zijn aan een zeer laag energielevel dat hij al het eten heel snel in zich op gaat slaan. Zo snel zelfs, dat het ook bijna niet meer lukt om een snelle gewichtstoename te stoppen. Het jojo-effect is dan niet meer af te wenden.

2.      Nieuwe levensstijl

Het is fout om jouw gewichtsverlies te wijten aan een zogenaamd dieet. Je kunt immers niet je gehele leven een dieet volgen. Het is belangrijk om een nieuwe levensstijl op te pakken. Eentje waarbij gezond eten, het controleren van je porties en af en toe eens wat lekkers er gewoon bij hoort. Dat betekent dat je een dergelijke levensstijl ook gewoon heel goed vol kunt houden. In tegenstelling tot wanneer je een streng dieet volgt en je jezelf vervolgens alles probeert te verbieden. In dat geval loop je het risico dat je dus in dat bewuste jojo-effect terugvalt.

Probeer daarom een nieuwe weg in te slaan. Door langzaam af te vallen en te genieten van je nieuwe levensstijl, in plaats van razendsnel resultaten te willen zien. Alleen dan zal je merken dat het allemaal een heel stuk gemakkelijker zal gaan.

3.      Minder ‘los’ vel

Je ziet vaak bij mensen die heel snel afvallen dat ze ook al snel last krijgen van zogenaamd los vel. Hierbij heeft de huid geen tijd gehad om mee te bewegen met je veranderde lichaam. Daardoor blijf jij straks met een overschot aan vel zitten. Wanneer het gewichtsverlies echter een stuk geleidelijker gaat, dan zal je merken dat het met het losse vel wel mee zal vallen. Natuurlijk kan je dit nooit geheel voorkomen, maar dan is in elk geval de eerste stap al gezet.

You may also like