Sterrenkijken vanuit huis met een lichtstraat

Sterrenkijken vanuit huis met een lichtstraat


Sterrenkijken, gewoon vanuit je eigen huis. Het klinkt misschien gek, maar je hoeft echt niet midden in de nacht naar the middle of nowhere af te reizen om De Grote Beer te spotten. Sterker nog, het is hartstikke leuk om vanuit huis naar de oneindige sterrenhemel te turen! Nadat we bij HouseOfLou dit grote voordeel van lichtstraten hadden ontdekt, besloten we de sterreneditie van een potje ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet te spelen. Dat was nog best moeilijk, maar het is gelukt. In dit artikel lees je daarom onze vier tips om sterren te spotten.

De vier tips om te beginnen met sterrenkijken:

  • Zet je lichten uit

Het is in Nederland niet makkelijk om een plek met weinig lichtvervuiling te vinden, maar je eigen verlichting heb je in ieder geval zelf in de hand. Zet alle lichten uit, zelfs het kleinste nachtlampje. Als je nog meer dan een paar centimeter voor je uit kan zien, is het in huis nog niet donker genoeg.

  • Vermijd de volle maan

Ook de volle maan zorgt voor lichtvervuiling. Het is het beste om sterren te kijken op een donkere winternacht. Natuurlijk moet de lucht wel helder zijn. Kies daarom niet voor een nacht waarop de wolken de maan verhullen, maar voor een heldere nacht met een nieuwe maan.

  • Download handige apps

Er bestaan veel handige apps die je helpen met het zoeken naar sterrenbeelden. Bij HouseofLou raden we SkyView aan.

  • Laat een lichtstraat plaatsen

Bij Danenberg Shop kun je een lichtstraat in je dak laten plaatsen. Ook een glazen schuifwand met een mooi uitzicht is tijdens het sterrenkijken zeer handig. Natuurlijk kun je altijd naar buiten gaan, maar dat is in de winter wel heel koud. En sterrenkijken is in de winter het makkelijkst, omdat het dan langer donker is.

Wat zijn de voordelen van een lichtstraat?

Dat je wil sterrenkijken is leuk, maar dat is niet de enige reden om een lichtstraat te plaatsen. In een ruimte zonder ramen laat een lichtstraat natuurlijk meer licht binnen, wat beter is voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Mensen die op een dag meer zonlicht zien, slapen ‘s nachts beter en zijn over het algemeen gelukkiger. Daarnaast zorgt natuurlijk licht dat een ruimte groter lijkt en hoef je minder vroeg je verlichting aan te zetten. Zo bespaar je op je energierekening. Wanneer laat jij een lichtstraat plaatsen?

You may also like