zorgverzekering

Tips voor het afsluiten van een zorgverzekering


Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur en dat betekent dat we onze verzekeringen eens goed onder de loep kunnen nemen. Voor veel mensen betekent een nieuw jaar ook een nieuwe zorgverzekering. Dit is immers hét moment om de overstap te maken. Een zorgverzekering is voor iedere Nederlander boven de 18 verplicht. Maar waar hou je rekening mee als je een zorgverzekering gaat afsluiten? Hoe zorg je dat je zo min mogelijk geld kwijt bent en toch kunt genieten van een verzekerd gevoel het komende jaar? Wij geven je 5 tips voor het afsluiten van een zorgverzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken

Als je wilt overstappen van zorgverzekering is het uiteraard belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende voordelen van alle zorgverzekeraars. Uiteraard gaat je voorkeur naar de goedkoopste zorgverzekering, maar hoe bereken je welke zorgverzekering daadwerkelijk het goedkoopst is? Zelf onderzoek doen kan ontzettend veel tijd kosten, tijd die je niet hebt aan het einde van het jaar. Dankzij handige vergelijkingstools is het mogelijk om in één oogopslag te zien waar je het voordeligst uit bent. Dat scheelt een hoop tijd én geld.

zorgverzekering vergelijken

Verhoog je eigen risico

De gemakkelijkste manier om geld op je premie te besparen is door je eigen risico te verhogen. Veel mensen gebruiken vrijwel geen medicatie en bezoeken haast nooit een arts. Als dit ook voor jou geldt is het zonde als je meer moet betalen om je eigen risico laag te houden. Hoe hoger het eigen risico, des te lager de maandelijkse premie. Natuurlijk zit hier wel een klein risico aan. Als je het komende jaar plotseling iets gaat mankeren of chronisch ziek wordt, zal je veel kosten zelf moeten vergoeden. Zet alle voor- en nadelen op een rijtje en bedenk wat de slimste oplossing is.

Aanvullende verzekering?

Voor de meeste mensen is een basisverzekering voldoende. Hier betaal je veel minder voor. Vaak laat je jezelf aanvullend verzekeren als je gebruik maakt van extra gezondheidsdiensten. Denk bijvoorbeeld aan tandartskosten, kosten voor fysiotherapie, kraamzorg of bril en lenzen. Toch betekent dit niet direct dat je je het gehele jaar door aanvullend moet verzekeren. Bedenk hoe vaak je gebruik maakt van de tandarts en hoeveel dit je per jaar kost. Als deze kosten niet opwegen tegen de verhoogde maandelijkse premie, is het verstandiger om een basisverzekering af te sluiten. Ook bij een kinderwens kan het slim zijn om jezelf aanvullend te verzekeren. Toch weet je nooit zeker wanneer de zwangerschap zal plaatsvinden. Het is dan zonde als je het gehele jaar door extra premie betaalt, terwijl er nog geen sprake is van een zwangerschap of naderende bevalling. Bij veel zorgverzekeringen is het mogelijk om halverwege het jaar de verzekering te verhogen, zeker in het geval van zwangerschap of adoptie. Dit wordt ook wel meegroeiservice genoemd. Controleer jouw huidige zorgverzekering op deze mogelijkheid. Zo bespaar je maandelijks veel kosten.

Controleer of je recht hebt op zorgtoeslag

Veel mensen komen in aanmerking voor een zorgtoeslag. Dit wordt berekend op basis van je inkomen. Dankzij de zorgtoeslag kan je jaarlijks ruim duizend euro besparen. Daarom is het verstandig om dit vooraf te controleren. Vergelijk vervolgens via een vergelijkingstool van Independer welke verzekeringsmaatschappij het voordeligst is. Zo bespaar je gemakkelijk en snel op je zorgverzekering.

You may also like