zon-en-huidkanker

Tips en trics: Zon en huidkanker.


Bij de eerste zonnestralen, gaat iedereen weer genieten van de zalige warmte op het gezicht. Zelf ben ik er gek op, ik ga dan ook het liefste naar buiten zoek een gezellig terras of een ander leuk plekje op (het liefste uit de wind) en ga even genieten. Sterker het voelt voor mijzelf als een soort van opladen… Dat is in feite ook wat ons lichaam doet, opladen.

voorjaarszon-1

Na de lange winter van grauwe, koude dagen heeft ons lichaam de warmte en vitaminen van de zon nodig. Vitaminen? Ja door de zon maakt ons lichaam vitamine D aan. Dit is een hele belangrijke vitamine voor ons. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat wij de vitaminen en mineralen (beter) uit ons voedsel kunnen halen en zorgt ervoor dat de cellen in je lichaam weer optimaal kunnen functioneren.
Daarbij heeft het zonnetje nog een aantal voordelen. Door het zonnetje gaat alles er weer vrolijk uit zien, depressies worden minder, wij raken beter in ons doen en kunnen door het zonnetje beter ontspannen, waardoor stress weer wat verminderd. Al met al is het zonnetje dus meer dan welkom.

 

Toch zit er ook een mindere kant aan de zon. Doordat onze ozonlaag flink is aangetast, krijgen de UVA en de UVB straling de kans om beter door te dringen. Als wij ons niet goed beschermen kan dit leiden tot ernstige huidziekten als huidkanker. Huidkanker komt steeds vaker voor, er lopen heel veel mensen die behandeld worden met een hele positieve uitkomst.
Helaas zijn er ook mensen die minder aandacht aan hun lichaam besteden en veel te laat zijn met het behandelen van de huidkanker.
Vreemd genoeg wordt er over melanomen op de huid heel licht gedacht, terwijl dit toch een kankersoort is die vrij agressief is en waar je absoluut niet mee moet spotten.

 

In veel gevallen is het zo dat huidkanker zich openbaart als wij ouder worden, terwijl de schade vaak is opgedaan in de jonge jaren. Vroeger waren wij hier niet zo mee bezig, sterker wij waren bezig hoe je zo snel mogelijk zo bruin mogelijk kon worden. Wat in hield dat we rustig in de olijfolie gingen zonnen op het heetst van de dag, of je had zo’n “teer” product waarmee je binnen een poep en scheet poepie bruin voor de dag kwam. Geweldig!

Achteraf is het dus niet zo geweldig, en zeker de mensen met een lichter pigment als roodharigen en blondines, hebben hiermee heel wat huidbeschadigingen teweeg gebracht.

 

Wat is nu het verstandigst om te doen in de zon?

  • Bescherm je huid goed. Kies het liefste voor een biologisch product waarbij gebruik wordt gemaakt van een biologisch filter. Een biologische filter heeft namelijk de eigenschap om de hoogte van de bescherming (vb spf50) te behouden gedurende de dag. Een chemische filter wil nog wel eens terug lopen, waardoor je goed op moet letten om steeds bij te smeren. Lovea is een heel goed merk die op basis van een biologisch filter is.
  • Zorg ervoor dat nooit op het heetst van de dag in de volle zon zit. Niet alleen je huid beschadigd hierdoor, maar ook je hele systeem kan van het pad af raken, denk maar eens aan een zonnesteek, uitdroging en dergelijke.
  • Gebruik hoge beschermingsfactors, hierdoor wordt je nog steeds gewoon bruin, maar geef je jezelf wel de juiste bescherming.
  • Bescherm je ogen en draag een zonnebril.
  • Denk ook aan je hoofd, als je hoofd te warm word, kan het wel eens goed fout gaan met je. Zorg dus voor een petje, een prachtige zonnehoed of draag een leuke bandana op je hoofd,

 

Fabels en feiten over zonnen:

  • Met een hoge beschermingsfactor blijf ik wit. Nee, je blijft absoluut niet wit. Pigment zit in je huid en wordt zo ie zo naar de oppervlakte gehaald, alleen nu op een rustig tempo. Je wordt dus prachtig egaal bruin zonder zonbeschadiging.
  • In de schaduw wordt je niet bruin. Fabel! In de schaduw wordt je net zo bruin.
  • Kun je uitdrogingsverschijnselen krijgen van de zon? Ja dat kan. Door de zon ga je meer transpireren en verlies je dus veel vocht. Naast vocht verlies je ook veel zouten, door deze twee kan het voorkomen dat je uitdroogt. Zorg bij warme temperaturen dat je altijd water en iets zouts te eten bij je hebt, dit voorkomt dat je tegen de vlakte gaat.
  • Is het beter on je kind een T-shirt aan te doen ter bescherming tegen de zon? Het beste kun jij je kind goed insmeren en laat het niet de hele dag in de brandende zon spelen. Een T-shirt en helemaal een wit T-shirt reflecteert de zon waardoor zeker als het nat is, de straling van de zon de heftiger maakt.
    Wil jij je kind beschermen, goed insmeren en er zijn speciale shirts ( soort wetsuits) die een goede bescherming bieden tegen de zon.
  • Waarom een zonnebril? Je ogen zijn best erg kwetsbaar, door fel zonlicht kunnen zij schade oplopen, het is dan ook beter om je ogen goed te beschermen door het dragen van een goede zonnebril. Daarbij raakt je huid rondom de ogen sneller verouderd als je geen zonnebril draagt en worden fijne lijntjes al snel kraaienpoten.

 

Wat ik hier eigenlijk mee wil bereiken is dan we allemaal zuinig zijn op onze huid en ons lichaam. Verzorg het goed en zeker tegen het heerlijke zonnetje. Zelf ben ik een grote voorstander van het beschermen en vochtverzorgen van buitenaf, om van binnenuit de huid gezond te maken. Ik draag het hele jaar door en beschermingfactor op mijn gezicht, puur omdat er altijd straling is. In de wintermaanden wel een lichtere spf als 6 of 8 en van de zomer toch echt spf50. Hoop dat jullie hier iets mee kunnen en voor vragen of kritiek sta ik altijd open.

You may also like