3 tips bij het kiezen van gordijnen


Elke vrouw zal beamen dat het uitzoeken van een nieuw interieur een hele klus is. Zeker als je dit doet voor een nieuwe woning. Je bent nog helemaal niet bekend met de ruimte en moet deze gelijk indelen. Bovendien is het ook nog eens belangrijk om aan werkelijk alles te denken. Ondanks dat we de grote dingen, zoals de bank, salontafel, televisie, keuken, badkamer, bed, enzovoort, niet zo snel vergeten is er 1 belangrijk element die dikwijls wordt vergeten: de gordijnen. En dit terwijl deze niet alleen een belangrijke rol vervullen voor de sfeer van de ruimte, maar ook nog eens de ramen isoleren, verduisteren en de privacy beschermen. Kortom, zonder gordijnen kan dus echt niet! Het uitkiezen van gordijnen is echter een heel ander verhaal. Kies je voor gordijnen met een enkele of dubbele plooi? Ga je voor gordijnen met ringen of wil je deze op een andere manier laten bevestigen? Wil je zonverduisterend of niet? Begint je hoofd al te duizelen? Dit zijn slechts enkele mogelijkheden waar je uit kunt kiezen en dat maakt het shoppen voor gordijnen niet gemakkelijk. Met de volgende 3 tips maken we het kiezen van de perfecte gordijnen hopelijk een stuk makkelijker.

gordijn ringen

#1 De juiste stof kiezen

Het kiezen van de stof bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer die de gordijnen uitstralen. Dit maakt het dan ook direct een zeer lastige opgave, want met al die verschillende dessins en alle denkbare kleuren tot je beschikking is het lastig om überhaupt nog een keuze te maken. Wij raden aan om eerst eens goed te kijken naar de stijl van het interieur en de woning zelf. In een nieuwbouwwoning ga je dikwijls geen klassieke en geplooide gordijnen ophangen. Bovendien moet je kijken hoe het staat bij je interieur. Tip: maak foto’s van hoe de woning er op dit moment uit ziet en vraag om advies aan de leverancier van de gekozen gordijnen.

#2 Verduisterend of niet?

Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken welke gordijnen je precies nodig hebt. Als je op zoek bent naar gordijnen voor de slaapkamer is het raadzaam om verduisterende gordijnen te nemen. Deze zorgen ervoor dat de slaapkamer heerlijk donker blijft en je een goede nachtrust tegemoet kunt gaan. Let er hierbij wel op dat sommige gordijnsoorten minder geschikt kunnen zijn voor de slaapkamer. Zo zijn rolgordijnen prachtig, maar zelfs de verduisterende variant laat een hoop licht door bij de cassette en naden. Bekijk per ruimte wat belangrijk is en pas daarop de stijl van je gordijnen aan.

verduisterend gordijn

#3 Hoe lang moeten de gordijnen worden?

Bepalen hoe lang de gordijnen moeten worden vinden de meeste mensen toch wel een dingetje. Hier spelen immers enorm veel factoren mee. Over het algemeen zeggen we dat gordijnen mooier tot hun recht komen als ze tot de grond komen. Toch is het niet altijd de beste optie. Als de verwarming bijvoorbeeld recht onder het raam staat is het van groot belang dat het gordijn hier niet overheen valt. Dat zorgt er immers voor dat de warmtestroom belemmerd wordt en dat geeft weer een nadelig effect op je energierekening. Al met al is het passen en meten en is het vooral raadzaam om in overleg te gaan met een vakman alvorens je de beslissing maakt.

You may also like