tips meten cilindersloten

Tips voor het meten van cilindersloten


Wanneer je toe bent aan een nieuw cilinderslot, zal je de correcte maten aan de leverancier moeten doorgeven. De maat van het cilinderslot hangt af van de dikte van het deurbeslag en de dikte van de deur. Het opmeten van een cilinderslot is niet lastig, maar vraagt wel om enige kennis en ervaring. Wanneer je niet weet hoe je het meten aan moet pakken, is de kans groot dat je onnodige fouten gaat maken. Vervolgens heb je een niet passend cilinderslot in huis. Dat wil je uiteraard voorkomen. Een cilinderslot op laten meten door deur-cilindersloten.nl is natuurlijk een veilige keuze. Wil je het toch echt zelf doen? Lees dan snel verder voor meer tips bij het opmeten van jouw cilinderslot!

Kiezen voor een standaard model: wel of niet doen?

Tegenwoordig zien we vaak dat de afmetingen van cilindersloten identiek zijn. Het meeste hang- en sluitwerk is universeel op iedere Nederlandse deur of raam te plaatsen. Toch worden de meest gangbare modellen wel in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. Vaak heeft dit te maken met de vorm van het voorplaat en de slot kasten. In eerste instantie lijken deze verschillen niet al te groot, maar als je het verkeerde slot aanschaft zal het moeilijk zijn om deze te plaatsen zonder grote aanpassingen te doen.

Kiezen voor een standaard model is niet altijd een goede beslissing. Je kunt er niet vanuit gaan dat deze gewoon op iedere raam of deur te installeren is. Universeel blijkt echt niet altijd te passen. Zeker niet doordat er in de Nederlandse architectuur steeds vaker gebruik wordt gemaakt van buitenlandse fabricaten. De afmetingen van die producten kunnen enorm afwijken van de gangbare Nederlandse maten. Goed opletten geblazen dus!

Verwijder de profielcilinder

De eenvoudigste manier om een cilinderslot op te meten is door de huidige profielcilinder uit de deur te nemen. Deze kun je vervolgens opmeten, zo geniet je direct van de perfecte maten voor jouw deur. Sommige mensen vinden het lastig om het cilinderslot te verwijderen. Ze zijn bang dat ze zo de deur beschadigen. Dit is echter niet nodig. Het cilinderslot is eenvoudig te verwijderen door de lange bevestigingsschroef van de deur te verwijderen. Vervolgens draai je de sleutel van links naar rechts, tot het moment dat het cilinderslot los schiet. Nu is het mogelijk om deze eenvoudig uit de deur te verwijderen en op te meten.

Veelgemaakte fouten

Het opmeten van een cilinderslot is best eenvoudig. Toch worden er vaak fouten gemaakt. Zorg ervoor dat jij de volgende veelgemaakte fouten niet maakt, zo ben je overtuigd van de juiste afmetingen en kun je snel genieten van een verhoogde beveiliging in jouw woning:

  • Een cilinder mag nooit te ver uitsteken. Hierbij geldt dat deze nooit meer dan 3 mm aan de buitenkant van de deur mag uitsteken. Let hier goed op tijdens het plaatsen van het slot.
  • Ga er nooit vanuit dat alle cilinders in hetzelfde pand gelijk zijn. Vaak zien we dat de afmetingen per deur of raam verschillen. Maak niet de fout om slechts één cilinder op te meten, maar ga langs ieder slot. Zo voorkom je een hoop gestress als de bestelling wordt geleverd!

Met de bovenstaande tips kan het opmeten van een cilinderslot bijna niet meer misgaan. Gebeurt dit onverhoopt toch? Bekijk dan goed de aankoopvoorwaarden van de leverancier. Wanneer de maat niet goed is, is het fijn als je deze binnen een bepaalt termijn kan retourneren of omruilen.

 

You may also like