overzichtelijke moestuin

Tips voor een overzichtelijke moestuin


Een leuke moestuin waar je je eigen gekweekte bloemen kan knippen of juist je eigen groentes en fruit kan oogsten. Steeds meer mensen hebben er een omdat het helemaal niet zo veel werk is om te onderhouden. Je kan het jezelf heel ingewikkeld maken maar dat is helemaal niet nodig. Zo zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden om het makkelijker voor jezelf te maken. Het is ook handig om eens te babbelen met mensen met een moestuin. Wat bevalt en wat zouden ze niet opnieuw doen. Hieronder staan nog wat meer tips. Wil je weten wat de tips zijn? Lees dan vooral even verder!

Plan en stippel het uit

Het is handig als  je weet hoe veel oppervlakte je voor een moestuin kan gebruiken en daarbij ook weet wat je waar kwijt kan. Maak daarom een plan van alles dat je in de moestuin kwijt wil kunnen en denk waar je alles wil hebben. De tip is om dit in Excel te doen, daar  kan je overzichtelijke blokken  maken en met kleuren werken om het duidelijk te krijgen voor jezelf. Mocht er dan iets veranderen, dan kan je het heel gemakkelijk aanpassen of verslepen. Je kan er namelijk gewoon voor kiezen om het ene jaar voor een bepaalde groente te gaan en het volgende jaar een andere te kiezen. In het overzicht  kan je dat makkelijk aanpassen.

Bedenk dus ook goed wat je in je moestuin wil hebben. Ga je voor de oogst en plant je alleen groentes en fruit of vind je het ook mooi als er wat bloemen bij zitten? Zet je de bloemen dan tussendoor of heb je ze liever gescheiden zodat je weet wat je wil knippen? Je kan er voor kiezen om alle bloemen een los vak te geven, maar je kan ook de zaadjes door elkaar heen strooien. Het is net wat jij wil, alles kan. Maar zorg dat je het overzichtelijk houd door een plan te maken en deze bij te houden. Dan weet je altijd wat je in je moestuin hebt staan!

Koop tevens alvast de nodige materialen om jouw moestuin mee te onderhouden. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je goede meststoffen aanschaft om het bemesten vlekkeloos te laten verlopen. Zo groeit je tuintje binnen no-time de pan uit!

bemesten

Combineer kopen en zelf zaaien

Als je net begint met een moestuin ben je waarschijnlijk erg enthousiast. Je wil graag alles zelf doen en dus ook voorzaaien. Dit kost echter heel veel tijd, je kan er ook voor kiezen om kleine groenteplantjes te kopen in een tuincentrum. In dat geval scheelt het een hele hoop tijd, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het half half te doen. Zo kan je alsnog een deel zelf zaaien maar weet je ook dat een deel van de moestuin wel uit gaat komen en dat je dat kan oogsten. Het zelf zaaien kost namelijk veel tijd en ook het verplanten en verspenen kost meer tijd en energie dan je denkt.

 

You may also like