Tips die je vegetarische gerecht nét wat spannender maken


Vegetarisme is de laatste jaren een grote trend. Er is namelijk steeds meer informatie waaruit blijkt dat het helemaal niet zo gezond is om vlees te eten. Vlees eten wordt namelijk gelinkt met diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien is vlees eten niet goed voor het milieu omdat de productie ervan veel water kost en veel CO2 uitstoot. Ook worden we ons steeds meer bewust van dierenwelzijn. Het leven van een dier in de bio-industrie is namelijk geen pretje. Vandaar dat er genoeg reden is om vlees compleet uit je dieet te schrappen, maar je kunt ook minderen met vlees. Alle kleine beetjes helpen. Sommige mensen denken dat een vegetarisch recept saai is, maar dit is niet waar! In dit artikel vind je tips over hoe je jouw vega recept net dat extraatje kunt geven om het wat spannender te maken.

Voeg voldoende eiwitten toe aan je maaltijd

Vegetarische recepten worden vaak geassocieerd met saaie salades die alleen maar bestaan uit sla en komkommer. Om je gerecht wat meer flair te geven, moet je daarom genoeg plantaardige eiwitten toevoegen aan je maaltijd. Dit zorgt niet alleen dat je genoeg voedingsstoffen krijgt, maar ook dat je maaltijd een stuk smakelijker wordt. Denk bij plantaardige proteïnen aan noten, paddenstoelen en bonen en peulvruchten. Als je bijvoorbeeld een salade maakt, kun je groenten toevoegen met een bite zoals paprika en komkommer, en maak je het af met wat paddenstoelen, kikkererwten en walnoten. Zo zet je een salade op tafel om van te smullen.

Toveren met groente

Met groente kun je zoveel meer dan ze alleen maar rauw in een salade verwerken of koken. Probeer eens om je groenten te frituren. Je denkt misschien dat dit ongezond is, maar als je het goed doet is frituren helemaal niet zo ongezond. Als je olie heet genoeg is, zuigen de groenten niet alle olie op. Dus heb je een lekkere crunch op je stronk broccoli, maar druipt hij niet van het vet. Ook kun je ingelegde groenten gebruiken om een recept net even af te maken, zoals augurken. Deze zijn er in alle soorten en maten en passen goed in nasi, bij noedels of in een aardappelsalade. Door de zure smaak krijgt je gerecht net een andere sfeer.

Gebruik meer azijn

Azijn is een ondergewaardeerd ingrediënt. Er zijn namelijk verschillende soorten van, dus kun je ze bijna in elk gerecht kwijt. Een paar voorbeelden zijn appelazijn, rode wijnazijn, sherry-azijn en ciderazijn. Doordat er zoveel verschillende soorten azijn zijn, kun je er veel mee experimenteren en zelf ontdekken welke soort het beste in welke maaltijd past. Volgens chef-kok Jamie Oliver heb je zoet, zout, zuur en textuur nodig in een gerecht, dus maakt azijn het net even af.

Ben je van plan om vaker vegetarisch te gaan koken? Houd deze tips dan in je achterhoofd en til je gerechten naar een hoger niveau.

You may also like