Tips voor veilig watersporten in de vakantie


Watersporten behoren tot het ultieme vermaak op elke vakantie. Ze zijn niet alleen recreatief, maar geven je ook het gevoel even helemaal te kunnen ontspannen. Alleen maar genieten van het geluid van het water, de natuur om je heen en de inspanning die het levert om jouw lievelingssport uit te oefenen. Meestal volg je, voordat je een watersport uit kan oefenen, eerst een korte cursus. Hierbij wordt er verteld wat je vooral wel en niet moet doen, waar je aan moet denken in verband met de veiligheid en hoe je veilig weer aan wal komt als er problemen ontstaan. Meer weten over veiligheid op het water is van essentieel belang voor een ontspannen watersportvakantie. In deze blog geven we je alvast een aantal tips!

Veiligheidsmaatregelen: zwemvest en beschermende kleding

Wij Nederlanders staan er maar wat bekend om dat we een beetje laks zijn als het gaat om veiligheidsmaatregelen en beschermende kleding. Je gaat toch niet voor gek lopen? Toch is het dragen van een zwemvest op open water alleen maar aan te bevelen. Zelfs als zeer ervaren watersporter is het heel goed mogelijk dat er een onverwachte manoeuvre wordt gemaakt en je opeens in het water terecht komt. Dan kan je misschien nog wel zo goed zwemmen, maar als de golven sterker zijn als jij, ga je het toch erg lastig krijgen. Bovendien kunnen kou en vermoeidheid je lichaam al snel overmeesteren. Laat je daarom niet verrassen en draag altijd een kwalitatief zwemvest aan boord.

zwemvest vrouwen

Brand aan boord?

Als je met een boot het open water op gaat, is het belangrijk dat je rekening houdt met enkele gevaarlijke incidenten. Natuurlijk hoop je dat bepaalde dingen nooit zullen gebeuren, maar het kan geen kwaad om je hierop voor te bereiden. Je wilt immers niet met lege handen staan als er daadwerkelijk iets gebeurd. Een brand aan boord is een situatie waar de meeste watersporters niet over na te denken. Toch behoort het tot de mogelijkheden. Om je hierop voor te bereiden is het belangrijk dat er altijd een goede brandblusser en branddekens aanwezig zijn aan boord. Vraag na welke brandblusser het meest geschikt is voor jouw type boot!

Denk aan een EHBO-doos!

In de watersport wordt er vaak luchtig gedaan over ongelukjes. Nog steeds stellen veel mensen dat water ‘zacht’ is. Natuurlijk is dit een grote fabel en is het ook mogelijk om heel hard terecht te komen op het water. Bovendien kunnen er op de boot ook een aantal ongelukken ontstaan. Ga dan ook nooit het water op zonder een goede EHBO-kit. Je kunt op het open water immers niet zomaar een arts of EHBO-post oproepen.

 

Tip: volg een EHBO-cursus zodat je zelf de verantwoordelijkheid kunt nemen voor de mensen op jouw boot.

 

Drink vooral geen alcohol

 

Op vakantie is er niets fijner dan heerlijk een geruime tijd op jouw boot te vertoeven. Af en toe beoefen je je geliefde watersport om vervolgens weer lekker op de boot neer te strijken en te genieten van een hapje en een drankje in de zomerzon. Toch loopt het nuttigen van een drankje dikwijls uit de hand. Een boot moet je zien als een vervoersmiddel. Je mag niet met alcohol op achter het stuur kruipen van een auto, dus waarom zou je dit dan wel doen bij een boot? Er staan fikse boetes op als je dit wel doet. Wees geen gevaar op het water en nuttig

You may also like