Tips voor het inrichten van een kleine eethoek
Een kleine eethoek inrichten kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je wilt graag een sfeervolle plek om te tafelen, maar dit gaat al snel ten koste van de opbergruimte. Want waar laat je dan alle spullen die nu steeds op de eettafel slingeren? Regelmatig struin je Pinterest af, op zoek naar eethoek inspiratie. Die kleine, maar toch opgeruimde eethoeken lijken jou wel wat. Toch lukt het je maar niet om van jouw kleine eethoek een rustig, sfeervol geheel te maken. Om je een handje op weg te helpen, vind je hier de belangrijkste stappen voor het inrichten van een kleine eethoek.
Ontspullen en opruimen
Het inrichten van een kleine eethoek begint bij het kritisch doorspitten van al je spullen. Niet altijd even leuk, wel nuttig. Ontspullen helpt je namelijk om meer ruimte te krijgen in het hele huis, dus ook in de eethoek. Wanneer je eindelijk die stoffige stapel boeken naar de kringloop brengt, kun je de post die nu vaak op de eettafel slingert misschien in de boekenkast leggen. Of je verplaatst het servies naar de opgeruimde spellenkast. Dat levert weer extra ruimte op in de kleine eethoek.
Wanneer je het huis (of bepaalde kamers) hebt ontdaan van alle overbodige spullen, is het tijd om op te ruimen. Hierbij geef je alle spullen de juiste plek in huis. Dat wil zeggen: je geeft de spullen een plekje in de ruimte of kast waar ze horen. Post leg je dus niet meer op de eettafel, maar je opent de brieven direct en legt ze op het bureau om er vervolgens iets mee te doen. Brieven waar je niets mee hoeft te doen, gooi je uiteraard direct in de prullenbak. Op die manier blijven je spullen niet onnodig lang rondslingeren in de eethoek.
Zorg ervoor dat de eethoek zo minimalistisch mogelijk blijft en houd rommel buiten de deur. Dat maakt de ruimte niet alleen ruimtelijker, een opgeruimd huis is ook nog eens een opgeruimd hoofd.
Eethoek inrichten met een moodboard
Nu je het huis of bepaalde kamers hebt ontdaan van alle overbodige spullen, kun je gaan nadenken over de inrichting van de eethoek. Om dit op een doordachte manier te doen, is het belangrijk om te beginnen met het maken van een moodboard. In een moodboard verzamel je alle afbeeldingen, elementen of kleuren die je graag terugziet in jouw eigen eethoek. Een eethoek inrichten wordt op deze manier veel makkelijker. Knip in tijdschriften, speel Pinterest uit en maak foto’s van parels in je favoriete woonwinkel. Zo krijgt jouw droom eethoek steeds meer vorm en ga je doelgerichter te werk.
Gebruik lichte kleuren in een kleine eethoek
Wanneer al jouw inspiratie is samengebracht tot een moodboard, is het tijd om dit moodboard tot leven te brengen. Dat begint met het kiezen van het juiste kleurenpalet. In een kleine eethoek kun je het best gebruikmaken van lichte kleuren. Lichte kleuren laten een kleine ruimte groter lijken. De kleur wit absorbeert namelijk geen licht, waardoor al het licht wordt weerkaatst. Een witte eethoek is daarom veel lichter en voelt veel ruimtelijker aan.
Ben je niet zo’n fan van een witte eethoek? Dan is de kleur donkerblauw misschien een goed alternatief voor jou. Hoewel je misschien hebt geleerd dat donkere kleuren de ruimte kleiner maken, is dat niet altijd het geval. Donkerblauw kan – met voldoende daglicht – de eethoek juist koeler en knusser laten lijken. Let op: dit werkt echter niet in een eethoek die van zichzelf al vrij donker is, want dan oogt de kleine eethoek nog veel kleiner. Andere kleuren die een eethoek groter doen lijken, zijn bijvoorbeeld warm grijs, greige en licht geel.
Kleine eetkamerstoelen
Om een kleine eetkamer groter te laten lijken, is het belangrijk om de juiste meubels te gebruiken. De grote eetkamerstoelen laat je liever staan, omdat deze de ruimte namelijk erg snel vullen. Daarnaast blokkeren grote eetkamerstoelen meestal het zicht, omdat ze vaak een soort blok vormen in de ruimte. Daarom kun je beter kiezen voor kleine, lichte eetkamerstoelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan eetkamerstoelen met dunne pootjes, bij voorkeur zonder armleuning, zoals de stoelen van Mokana. Omdat je als het ware door dit type stoelen heen kunt kijken, voelt de kleine eethoek veel ruimtelijker aan. Daarnaast valt er op die manier meer licht in de eethoek.
Ook kun je overwegen om een bankje te plaatsen. Door het plaatsen van een bankje oogt de eethoek een stuk knusser. Daarnaast ziet het geheel er iets rustiger uit, omdat je in plaats van twee drukke stoelen gebruikmaakt van één bank als geheel.
Verder is het natuurlijk belangrijk dat je lekker aan de eettafel kunt zitten, zeker als je de eettafel ook graag als thuiswerkplek gebruikt. Een krukje of een houten bank is dan misschien niet zo comfortabel, maar door er wat mooie kussens op te leggen, creëer je een comfortabele eethoek.
Een ronde eettafel
Naast de eetkamerstoelen kan een goede eettafel ook veel doen met de ruimte. Om de juiste eettafel voor jouw kleine eethoek te vinden, moet je een aantal overwegingen maken. Allereerst is de belangrijkste vraag natuurlijk: wat vind je mooi? Ga je liever voor robuust en industrieel of een klassiek witte tafel? Daarnaast is de vorm van de eettafel erg bepalend voor de ruimte. Een ronde eettafel wordt vaak geadviseerd aan mensen met kleine eetkamers, maar eigenlijk werkt dit juist averechts. Een ronde tafel is erg gezellig tijdens een diner, maar een ronde tafel neemt veel ruimte in beslag omdat je de tafel altijd iets van de muur af plaatst. Kies je toch voor een ronde tafel? Zorg er dan voor dat de eetkamerstoelen perfect onder de eettafel passen. Op die manier verlies je niet onnodig veel ruimte.
Toch is een vierkante of rechthoekige eettafel de beste keuze voor een kleine eethoek. Omdat je dit soort tafels tegen de muur aan kunt zetten en je hiermee ruimte bespaart, blijft dit de meest praktische oplossing. Door vervolgens aan één zijde een bankje te gebruiken in plaats van twee stoelen, bespaar je zelfs nóg meer ruimte. Dit levert je namelijk een extra zitplaats op. Wel zo handig als er onverwachts nog iemand mee eet. Als je de kop van de eettafel meerekent, kun je er met een extra krukje met maar liefst zes personen aan tafelen!
Een multifunctionele eettafel
Ben je helemaal op dreef en wil je nog meer ruimte besparen? Overweeg dan om een uitklapbare tafel aan te schaffen. Zo’n eettafel klap je makkelijk dicht wanneer je hem niet gebruikt. Indien je de uitklapbare tafel in combinatie met een bankje gebruikt, kun je het bankje laten staan om er bijvoorbeeld ‘s ochtends de krant te lezen.
Hoe hoger, hoe groter
Wanneer je beschikt over een kleine eethoek, is het belangrijk om vooral te kijken naar de ruimte die je wél hebt. Gebruik bijvoorbeeld de ruimte op de wanden door er plankjes op te hangen of een lange smalle kast neer te zetten. Hier kun je dan je mooiste servies, je meest waardevolle souvenirs, erfstukken of misschien toch je favoriete boeken tentoonstellen. Door de hoogte in te gaan, bespaar je ruimte en oogt jouw kleine eethoek steeds een beetje groter.
Naast spullen kun je natuurlijk ook de hoogte in werken door één van je muren te gebruiken voor een mooie gallery wall. Hang de muur vol met je favoriete kunst en mooiste herinneringen. Wanneer je hier een spiegel aan toevoegt, lijkt jouw kleine eethoek zelfs nóg iets groter. Een win-win dus.
Een kleine eethoek goed verlichten
Tot slot is het gebruik van de juiste verlichting in een kleine eethoek cruciaal. Verlichting is niet alleen praktisch, het zorgt ook voor sfeer in de kleine eethoek. Zeker wanneer je gebruikmaakt van veel lichte kleuren, kan de eethoek al snel kil overkomen. Met de juiste, sfeervolle verlichting voorkom je dit. Het kiezen van de juiste verlichting kan echter een uitdaging zijn. Daarom doe je er goed aan om samen met een expert een lichtplan op te stellen. Zo weet je zeker dat je iedere hoek in de kleine eetkamer voorziet van de juiste verlichting.