Troosteten

Troosteten.., herkenbaar? Tips om het tegen te gaan.


Wie kent het niet? Je voelt je ellendig of slecht en dat stuk chocolade lonkt naar je alsof het je wereld kan veranderen, als je dan ook dat stuk op je tong laat smelten voel jij je voor dat moment ook wel even gelukkig. Helaas na het opeten van het stuk chocolade voel jij je slechter dan ervoor omdat je ook nog met een schuldgevoel loopt. 

Dit is een cirkel die je niet heel gemakkelijk doorbreekt…, dus hebben wij wat handige tips voor je waarmee je het wel kunt doorbreken.

Tip Kleine veranderingen.

Begin met kleine veranderingen, loop eens via een andere weg naar je werk, of ga eens aan de andere kant van het bed slapen. Dit zijn veranderingen in je automatische gedrag, die ervoor zorgen dat je flexibeler wordt in je zelfbewustzijn en welbevinden waardoor het gemakkelijker wordt om ook je troost routines aan te passen.

Tip Wees zelfbewust.

Wees er zelf bewust van wat je doet als jij je ellendig voelt. Troosteten is gemakkelijk, maar je schiet er niks mee op. Probeer te herkennen als je neigt naar troost eten en probeer dat gevoel dan op een andere manier aan te pakken. Dus ga bijvoorbeeld hardlopen of wandelen, zoek iets wat bij je past waardoor jij in plaats van naar eten te grijpen, iets leuks kan gaan doen. Het is moeilijk maar als je het probeert zal je zien dat het steeds gemakkelijker wordt.

Tip haal geen slechte voeding in huis.

Ja en nu zullen er veel mensen zijn die denken ja logische…, als je geen chocola of chips in huis hebt kun je het ook niet pakken. Als je dan de behoefte voelt tot troosteten, zijn je enige mogelijkheden om fruit of rauwkost te pakken. Dat is eten waar je in ieder geval geen schuldgevoel van krijgt…

Tip onderzoek je ellendige gevoel.

Ga bij jezelf eens op onderzoek uit, waardoor jij dat gevoel krijgt om te gaan troosteten. En probeer dan dat de oorzaak eens aan te pakken. Het is geen schande om hier hulp bij te vragen, want soms heb je bij jezelf een soort van blinde vlek, waardoor je er zelf niet uit kan komen, een professional kan wellicht voor helderheid zorgen.

Tip Mediteren.

Voor veel mensen kan het helpen om te mediteren, om zo de gedachten stil te kunnen leggen en de daarbij behorende gevoelens uit te kunnen schakelen. Je leert de stilte in jezelf op te zoeken en kan op deze manier beter met stress en emoties omgaan. In het begin is mediteren nog best wel even lastig, maar al doende leert men. Laat de moed niet zakken.

Tip Eet gezond.

Zorg dat je elke dag gezonde voeding tot je neemt. Door slechte voeding krijg je te weinig vitaminen en mineralen binnen die voor een gedeprimeerd gevoel kunnen zorgen, welke steeds erger wordt. Neem bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B, zoals de vitamine B2, B6, B12 en foliumzuur (B11), dit kan leiden tot een abnormaal hoog niveau homocysteïne in het bloed, dit is een giftig eiwit welke de kans op een depressie kan verdubbelen.
Een voorbeeld van gezond eten is groene groeten eten, volkorenproducten en met name haver eten, elke dag een stukje vlees of vis nuttigen en fruit en veel rauwkost eten. En vergeet natuurlijk niet genoeg water te drinken op de dag!

 

Met deze tips kom je hopelijk heel ver…, maar dat wil niet zeggen dat je nooit meer mag genieten van je stukje chocola of anders. Eet hetgeen je echt lekker vindt als een beloning en geniet er dan van, maar probeer het los te koppelen van een ellendig gevoel.  

You may also like