Unibet gemist door sportwedders: wat nu?


Unibet wordt volop gemist door sportwedders. Dat blijkt uit het ‘Grote Nederlandse Bookmaker Onderzoek’, dat werd gepubliceerd door VoetbalWedden.net. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan de bookmaker te missen. Als deze een licentie zou ontvangen, dan zou een groot deel van de sportwedders dan ook direct een account aanmaken in de Unibet app. Zo ver is het voorlopig echter nog niet. Naar verwachting zal het nog wel even duren voordat Unibet een licentie ontvangt. De kans is gelukkig wel groot dat dit in 2022 nog gaat gebeuren. De vraag is hoe dit de markt gaat beïnvloeden. Op dit moment is Bet365 een populair alternatief, maar wat doen frequent sportwedders zodra het populaire Unibet weer op toneel verschijnt? 

Deze bedrijven mogen naar alle waarschijnlijkheid in 2022 actief worden 

Er zijn slechts enkele gokbedrijven die op dit moment een Nederlandse licentie hebben ontvangen. De Kansspelautoriteit neemt zeker haar tijd om alle bedrijven goed te onderzoeken en tevens een strafperiode op te leggen voor de bedrijven die in het verleden illegaal spellen aanbood. Dit zien we dus ook terug bij bedrijven zoals Unibet, Bwin en Pokerstars. Voor de legalisatie sinds 1 oktober 2021 hebben zij al heel wat online spellen legaal aangeboden. Daarnaast hebben zij hier ook al een aantal boetes voor ontvangen. Zij zullen tevens deze strafperiode moeten uitzingen, voordat ze actief mogen gaan op de Nederlandse markt. 

Dit zijn echter wel bedrijven die echt staan te popelen om aan de slag te gaan. Zij hebben direct rond de legalisatie al een vergunningsaanvraag gedaan. Naar verwachting zal deze uiteindelijk ook wel ingewilligd gaan worden. Unibet verwacht zelf in de tweede helft van 2022 actief te gaan. 

Spelers hoeven volgens Unibet overigens ook niet bang te zijn om hun geld te verliezen. Alle mensen die al saldo hadden opgebouwd bij de bookmaker, kunnen hier ook nu en na het verkrijgen van de vergunning bij komen. Het geld zal niet zomaar verdwijnen. 

Waarom nu pas legaal? 

Het is eigenlijk opvallend te noemen dat Nederland nu pas met de legalisatie van online gokken komt. Waarom werd dit nu pas legaal? Zeker terwijl het al zoveel jaren illegaal mogelijk was? Dit komt met name doordat politieke partijen het maar niet eens konden worden over het belang van een legalisatie. Hierbij werd met name rekening gehouden met het verslavende karakter van gokken. Wat als de legalisatie zou betekenen dat (nog) meer mensen gokverslaafd zouden worden? Dat had een groot risico kunnen zijn. 

Toch ging het kabinet uiteindelijk akkoord. Maar wel met enkele regels. Hierbij werd er vooral bedacht hoe er toezicht kan worden gehouden op het spelersgedrag en hoe de spelers beter beschermd kunnen worden. Zo moet ieder gokbedrijf een totale screening ondergaan. Hierbij wordt ook gekeken naar de winkansen. Op die manier wordt de betrouwbaarheid van het gokbedrijf door de Kansspelautoriteit gecontroleerd. Daarnaast moeten Nederlandse gokkers hun BSN koppelen aan hun gokaccount. Op die manier kan er beter toezicht worden gehouden, waardoor er meer preventie is voor gokverslavingen. Mensen die geregistreerd staan als gokverslaafde kunnen tevens niet meer terecht bij een gokbedrijf. 

Tegelijkertijd heeft de legalisering van het online gokken in Nederland ook veel voordelen voor de staatskas. Door de legalisatie kan er namelijk ook kansspelbelasting geheven worden. Dit maakt dat dat de staatskas flink gespekt kan gaan worden de komende tijd.

You may also like