Vechtsport voor vrouwen, zo kies je de sport die bij jou past
Veel vrouwen beoefenen tegenwoordig een vechtsport. Dit klinkt misschien heel gevaarlijk, maar de meeste vechtsporten zijn eerder gericht op zelfverdediging dan daadwerkelijk vechten. Vaak horen we dat mensen een vechtsport ‘te gewelddadig’ vinden, maar het tegendeel is juist waar. Bij de meeste vechtsporten wordt er heel veel aandacht besteedt aan de veiligheid. Bovendien wordt duidelijk uitgelegd dat bepaalde dingen niet buiten de sportschool gebruikt mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zwaarden. Zwaarden kopen doe je immers niet om ze vervolgens buitenshuis te gebruiken. Er worden duidelijke regels gesteld en uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen die een vechtsport beoefenen juist minder vaak geweld plegen dan mensen die dit niet doen.
Voor vrouwen heeft een vechtsport natuurlijk nog een andere toegevoegde waarde. Veel vrouwen voelen zich vandaag de dag minder veilig. Ze weten hoe het is om lastig gevallen te worden op straat en lezen daarnaast ook de berichten in de krant over aanranding en geweldpleging tegen vrouwen. Zij voelen zich simpelweg veiliger als ze een vechtsport beoefenen. Genoeg redenen dus om deze sporten te overwegen. Maar voordat je direct de Krav Maga Webshop bezoekt, is het natuurlijk wel eerst belangrijk om de juiste sport te vinden. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven enkele tips!
Zelfverdediging of vechtsport?
Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat je doel is met het volgen van deze sport. Wil je simpelweg werken aan je lichaam, lekkerder in je vel zitten of sociale contacten leggen? Dan is vrijwel iedere sport geschikt. Wanneer je het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk wilt brengen voor zelfverdediging is dit natuurlijk een ander verhaal. Er zijn immers sporten die nooit in de praktijk gebruikt mogen worden. Dit kan immers zeer gevaarlijke situaties opleveren. Uiteraard kan je stellen dat in een noodsituatie alles is toegestaan, maar wij adviseren toch om dit niet te doen. Een kung fu zwaard mag je bijvoorbeeld nooit buitenshuis gebruiken. Volg je een sport voor zelfverdediging? Kies dan voor cursussen die hier speciaal op gericht zijn. Zo weet je zeker dat het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht mag worden.
Een ‘klik’ hebben
Net als bij een eerste ontmoeting met een nieuw persoon is het belangrijk dat je bij een nieuwe sport ook een ‘klik’ voelt. Natuurlijk kun je alle voor- en nadelen van iedere sport op een rijtje zetten en zo beoordelen welke sport het meest effectief is. Maar zal deze ook genoeg voldoening geven? Heb je straks plezier in wat je doet? Al is een sport nog zo effectief voor je lichaam, gezondheid of zelfvertrouwen, als je hier niet met plezier naar toe gaat zal dit juist een averechts effect hebben.
Het kan daarom geen kwaad om eerst een aantal proeflessen bij verschillende vechtsporten te volgen. Doorgaans zijn deze gratis of betaal je slechts enkele euro’s. Zo kan je jezelf even tussen de karate pakken voorstellen en ontdekken of dit echt iets voor jou is. Hierdoor bespaar je een hoop geld en energie als achteraf moet blijken dat een sport niets voor jou is.