Veilig met de auto op wintersport: 4 praktische tips!


Nederlanders zijn dol op wintersport. Ieder jaar weer vertrekken we massaal naar de meest bekende wintersportgebieden. Meestal pakken we hierbij de auto als vervoersmiddel. Dit betekent dat je vaak lange stukken snelweg moet rijden. Niet alleen door Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk of Italië.  Als je geluk hebt, zal je de gehele reis over een droge weg rijden. Het komt echter veel vaker voor dat je te maken krijgt met barre weersomstandigheden. Hierbij word je ineens geconfronteerd met een hoeveelheid sneeuw en ijzel die je in ons land niet gewend bent. Onder deze omstandigheden is het belangrijk dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft. In dit artikel geven we 4 praktische tips om veilig met de auto op wintersport te vertrekken.

1. Schaf een dakkoffer aan

Is dit je eerste keer wintersport? Dan zal het je wellicht verbazen hoeveel bagage je meeneemt voor slechts enkele dagen of weken. Het blijft hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je comfortabel in de auto kunt zitten. Zeker tijdens een lange autorit is het niet fijn als je geen ruimte hebt om je benen kwijt te kunnen of om comfortabel te zitten. Een dakkoffer biedt in dit geval solaas. Hierdoor kan je nog meer bagage meenemen en zijn ook grote items zoals een snowboard of ski’s eenvoudig mee te nemen. Een dakkoffer biedt niet alleen extra bagageruimte, maar zorgt er ook voor dat je bagage tegen alle weersomstandigheden wordt beschermd.

dakkoffer aanschaffen

2. Winterbanden

Winterbanden zijn van essentieel belang voor een veilige autorit. Zonder winterbanden op wintersport gaan is een absolute no-go. In veel Europese landen is het tegenwoordig verplicht om over winterbanden te beschikken. Rij je niet op winterbanden? Dan staat je een fikse boete te wachten. Natuurlijk is het daardoor niet alleen uit financieel standpunt aantrekkelijk om winterbanden aan te schaffen, maar ook voor de verkeersveiligheid.

3. Koop een zachte bezem of handveger

In wintersporten kan er in korte tijd enorm veel sneeuw vallen. Kijk er dan ook niet van op als je auto de volgende ochtend onder een halve meter sneeuw is bedolven. Natuurlijk moet de auto wel sneeuwvrij gemaakt worden, alvorens je de weg op kunt. Investeer daarom in een zachte bezem of handveger. Zo kan je de auto snel sneeuwvrij maken, zonder dat je de lak van de auto beschadigd. Begin hierbij altijd op het dak van de auto, anders mag je straks de onderste gedeeltes twee keer doen.

handveger

4. Autohoes

Dacht je dat je in ons land al vaak moet krabben? Dan heb je nog nooit echte kou meegemaakt. In wintersportgebieden moet je er al gauw een half uur voor uit trekken om de auto ijsvrij te maken. Gelukkig kan je jezelf een hoop pijn en moeite besparen door een autohoes aan te schaffen. Let op: een autohoes in combinatie met een hapro dakkoffer is niet mogelijk. De autohoes rekt daarvoor niet genoeg mee. Je kunt er wel voor kiezen om een anti-ijsdeken aan te schaffen. Deze kan je achter de voorruit plaatsen, zodat het echte krabben toch tot het minimum beperkt blijft.

You may also like