parasols

Verschillende soorten parasols: waar moet je opletten?


De lente is weer aangebroken! De perfecte tijd om je tuin een goede opknapbeurt te geven en de oude tuinmeubels weer uit de schuur te trekken. Al snel kom je erachter dat je parasol zijn functie niet echt meer kan vervullen het komende seizoen. Als je vervolgens door het tuincentrum slentert en al die verschillende soorten parasols aanschouwt, duizelt je hoofd een beetje. Wat nu? Wat zijn de verschillen en waar moet je dan opletten? Komt deze situatie je bekend voor? Heb je geen zin in extra stress tijdens de aankoop van een parasol? Neem dan de volgende tips van harte. Het kopen van een parasol is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Zweefparasols

Bekijk 10 verschillende tuintjes in Nederland en je zal zeker 7 zweefparasols aantreffen. Deze parasols zijn enorm populair en niet voor niets: doordat deze parasol ‘zweeft’ neemt het bijna geen ruimte in beslag. De zweefparasol hangt aan een parasoldoek, die weer bevestigd is met een verticale paal. Je hebt dus geen last van een paal direct onder de parasol. Dat geeft je ook extra bewegingsvrijheid, aangezien je er gewoon onderdoor kan lopen. Een zweefparasol zie je vooral verschijnen boven loungesets. Je kan de paal direct onder de loungebanken schuiven en de gehele set is beschermd tegen de zon.

Stokparasol

De stokparasol is de meest traditionele parasol van dit rijtje. Bijna iedereen is wel opgegroeid met deze parasol in de tuin. De stokparasol is, zoals de naam al doet vermoeden, bevestigd aan een stok direct onder hem. Die stok wordt weer bevestigd aan een parasolvoet. Deze moet extra zwaar zijn, zodat hij het gewicht van de parasol kan tillen. Het voordeel van deze parasol is dat je hem vrijwel overal kunt plaatsen, hij wordt ook vaak gebruikt bij tuintafels met een speciaal ‘gat’ in het midden van de tafel. Hierin kan kan je deze parasol gemakkelijk plaatsen. Een nadeel van deze parasol is dat de stok erg onhandig kan zijn.

Muurparasols

Muurparasols komen iets minder vaak voor, maar dat betekent niet dat ze minder functioneel zijn. In tegendeel zelfs: doordat de arm van de parasol bevestigd is aan de muur neemt het geen enkele ruimte in beslag. Je kan tuinmeubelen ook direct tegen de muur plaatsen, aangezien er geen parasol achter hoeft. Het nadeel van de muurparasol is dat je hem niet kunt verplaatsen. Als je schaduw wilt, zal je altijd bij die muur plaats moeten nemen.

Prijsverschillen

De bovenstaande parasols komen het meest voor in Nederland. Deze parasols verschillen enorm veel van elkaar en zo ook de prijzen. Zelfs bij elk soort vind je zeer uiteenlopende prijzen. Het prijsverschil ligt vaak aan de kwaliteit van de stof en hoeveel uv-straling ze tegen kunnen houden. Een parasol van 50 euro zal bijvoorbeeld minder sterk zijn dan een parasol van 150 euro. Het is belangrijk om de eigenschappen van elke parasol tegen elkaar af te wegen, alvorens je een keuze maakt.

You may also like