Vitamines! Wat zijn ze nou precies en waar zijn ze goed voor?


Eerst even de wetenschappelijke benadering: vitamines zijn micronutriënten die in organismen gebruikt worden in co-enzymen. Vrij vertaald naar gewone mensentaal wil dit zeggen dat vitamines voeding stofjes zijn die het lichaam nodig heeft om allerlei processen te vervullen. Met een vitamine test kun je uitzoeken of je wel voldoende vitamines binnenkrijgt. Iedereen weet wel dat een mens vitamines nodig heeft en vooral in groente en fruit zitten. Maar welke vitamines zijn er allemaal, hoe krijg je ze binnen en waarom zijn ze precies zo belangrijk? In dit artikel geven we je een handig overzicht om je gezondheid te boosten!

Het belang van vitamines

Vitamines zijn dus nodig om een verscheidenheid aan processen in je lichaam goed te laten verlopen. Er wordt wel eens gedacht dat vitamines zorgen voor energie, maar dat is dus niet het geval. De meeste van deze vitamines krijg je binnen via voedsel en drinken. Het gaat vaak om kleine hoeveelheden van enkele microgrammen.

In principe is het menselijk lichaam niet in staat om vitamines zelf aan te maken, op een paar uitzonderingen na. De darmen kunnen een klein beetje vitamine K aanmaken en onder invloed van UV op je huid kan je lichaam vitamine D aanmaken. De rest zal je toch echt naar binnen moeten eten of drinken!

De dertien vitamines op een rij

Er zijn dertien stofjes die de naam vitamine dragen. Ze zijn allemaal in zekere mate essentieel voor je gezondheid. Hieronder hebben we uiteengezet welke vitamines er bestaan, waar ze voor zorgen en hoe je ze binnen kunt krijgen.

Vitamine A

Vitamine A zit in vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melk. Daarnaast bevatten ook sommige bladgroente en wortelen vitamine A. Het is belangrijk voor de werking van je ogen en zorgt voor een gezonde huid. Ook je afweersysteem heeft er baadt bij.

Vitamine D

Ook dit vitamine zit in vlees, vis en eieren. Zoals veel mensen wel weten is vitamine D vooral belangrijk voor je botten en tanden. Daarnaast is het echter ook noodzakelijk voor het functioneren van je spieren en immuunsysteem.

Vitamine E

Vitamine E tref je voornamelijk aan in noten en zaden of oliën daarvan. Het is een antioxidant wat wil zeggen dat het slechte stoffen uit je lichaam haalt. In theorie kan vitamine E dus ziektes als kanker voorkomen. Belangrijk stofje dus!

Vitamine K

Dit vitamine vind je met name in bladgroente en melkproducten als kwark en kaas. Het zorgt voor sterke botten en het stollen van je bloed, wat natuurlijk belangrijk is bij een wond. Ook vlees en eieren kunnen vitamine K bevatten.

Vitamine B1

Vitamine B1 wordt ook Thiamine genoemd, en zit in brood, aardappelen, vlees en groente. Vitale organen zoals je hart en hersenen hebben dit vitamine nodig om goed te functioneren. Daarnaast is het nodig om de energie uit je voedsel vrij te maken.

Vitamine B2

Riboflavine zoals dit vitamanie ook heet zit in een hoop producten. Denk aan melk, vlees, groente, fruit, aardappels en brood. Net als Vitamine B1 helpt ook dit vitamine om energie uit je voedsel te halen, maar daarnaast zorgt het ook voor een gezonde huid.

Vitamine B3

Vitamine B3 heet ook Niacine, en zit voornamelijk in vlees, vis en graanproducten. Het heeft een vergelijkbare werking als vitamine B2 maar zorgt ook voor een goede werking van je brein en zenuwstelsel. 

Vitamine B5

Ook dit vitamine zorgt voor het vrijmaken van energie uit je voeding. Je komt het in de hele schijf van vijf tegen, van peulvruchten tot karnemelk. Het wordt ook wel pantotheenzuur genoemd.

Vitamine B6

Ook Vitamine B6 zit in vlees, vis, eieren, nootjes, boord, aardappelen, peulen, groentes en melk. Het heeft een hoop functies, van het opbouwen van belangrijke aminozuren tot het verzorgen van een gezonde groei.

Vitamine B8

Dit vitamine heet ook wel biotine en zit met name in het vlees van de lever, noten en pinda’s. Je zenuwstelsel heeft het nodig voor een goede werking en het draagt ook bij aan een gezonde bos haar. Wellicht moet je dus een boodje leverworst eten als je op zoek bent naar mooie lokken ;).

Vitamine B11

Folaat, zoals vitamine B11 ook wordt genoemd, zit in groene groentes en volkoren boterhammen. Het draagt onder andere bij aan de aanmaak van witten en rode bloedcellen, en verkleint de kans op een geboorteafwijking. Belangrijk dus voor zwangere vrouwen.

Vitamine B12

Dit vitamine zit in vlees, vis, eieren en melkproducten en heet ook Cobalamine. Ook dit vitamine zorgt voor de aanmaken van rode bloedcellen en de werking van je zenuwstelsel.

Vitamine C

Tot slot zijn we aanbeland bij het bekendste vitamine: vitamine C. Dit zit in groente en fruit en is net als Vitamine E een antioxidant. Het is belangrijk voor een goed werkend afweersysteem. Gelukkig krijgen de meeste Nederlanders genoeg vitamine C binnen doordat het aan veel producten wordt toegevoegd.

Nu weet je precies welke vitamines er zijn en waar ze voor zorgen! Het is natuurlijk belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Maar let op! Een teveel aan vitamines kan minstens zo schadelijk zijn als een tekort. Doe voor de zekerheid een vitamine test om te achterhalen hoeveel je van iedere vitamine binnenkrijgt. Veel gezondheid toegewenst!

Bron: Voedingscentrum

You may also like