zwanger vrouw

Het belang van vitamines tijdens en na de zwangerschap


Elke zwangerschap is bijzonder en de weg hiernaartoe kan veel vergen van je lichaam. Tijdens de zwangerschap zorgt jouw lichaam ervoor dat er een klein mensje kan groeien totdat deze sterk genoeg is om de wereld te betreden. Uiteraard vergt dit een hoop energie van je lichaam. Om je lichaam gezond en sterk te houden is een gezond voedingspatroon de belangrijkste basis. Toch krijg je daarmee niet altijd alle vitamine binnen die nodig zijn om je geest en lijf gezond te houden. Tijdens de zwangerschap heb je meer vitamines nodig dan normaal. Een goede mix van verschillende vitamines en mineralen kunnen bijdragen aan een gezonde zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan het slikken van foliumzuur (minstens 1 maand voor de conceptie en 3 maanden daarna) voor het verkleinen van de kans op een open ruggetje. Het is dan aan te raden dat er tijdens de zwangerschap extra vitamines worden genomen, maar wist je dat dit ook na de zwangerschap van essentieel belang is?

Waarom extra vitamines na de zwangerschap?

In het verleden dachten veel vrouwen dat alle kwaaltjes direct opgelost zijn na de bevalling. Inmiddels weten we echter wel beter. De komst van een wondertje en het feit dat je nu eindelijk (weer) mama bent zorgt niet alleen voor een groot geluksgevoel, maar eist ook zijn tol van het lichaam. De kraamtijd en bevalling is niet alleen heel bijzonder, maar ook enorm vermoeiend. Je lichaam herstelt van een flinke uitputtingsslag en krijgt daarna weinig tijd om weer aan te sterken en uit te rusten. Na enkele weken zal je dit ook snel gaan voelen.

Het is niet gek dat je in deze zware tijd je lichaam een handje helpt. Zo kunnen ijzer en vitamine B2, B3, B5, B6 en B12 bijdragen aan een verminderd gevoel van vermoeidheid. Het is aan te raden om speciale multivitaminen te slikken na de zwangerschap, deze beschikken over alle extra vitamines en mineralen die je nodig hebt om je lichaam en geest te ondersteunen in deze zware periode.

multi_zwanger

Welke vitamines heeft jouw kindje nodig?

Uiteraard moet je nu ook denken aan je kindje. Ook hij of zij heeft vitamines en mineralen nodig om groot en sterk te kunnen worden. Wist je dat vitamine D nodig is voor een goede ontwikkeling van de botten en daardoor alle kinderen in de groei extra vitamine D nodig hebben? Vanaf 1 jaar is het mogelijk om speciale kauwtabletten aan te schaffen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaakjes en zorgen ervoor dat je kindje voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt naast een gezond voedingspatroon.

multi_junior_kauwtablet

You may also like