klussen vrouwen

Vrouwen en klussen: dat doen we gewoon!


Aarzelend sta je met een schroevendraaier in de ene hand en een trap in de andere hand. Je doelwit? Die plafondlamp die al eeuwen geleden opgehangen had moeten worden. Je hoort je vriendinnen al lachen als je besluit dit kleine klusje zelf op te knappen. Tja, vrouwen en klussen? Dat zijn 2 dingen die vaak niet samen gaan. Tenminste, dat is de veronderstelling! De waarheid is dat er genoeg vrouwen zijn die zeer capabel zijn om kleine en grotere kluswerkzaamheden in en om het huis uit te voeren.

Vooroordelen

Als vrouw moeten we dagelijks tegen enorm veel vooroordelen opboksen. Vrouwen kunnen niet autorijden, vrouwen kunnen geen leidinggevende functies bekleden, vrouwen horen thuis te zijn bij de kinderen. En dit zijn slechts enkele vooroordelen uit een hele lange lijst. Dat vrouwen niet kunnen klussen is een veelgehoord argument. Maar waar komt dit vooroordeel nou vandaan? Zelf weten we uiteraard best dat we klussen kunnen uitvoeren. Misschien hebben we zelfs wel meer oog voor detail. En we zouden geen vrouwen zijn als we ons huis geen finishing touch zouden willen meegeven, zoals met het Jung Schakelmateriaal. Toch denken mannen daar vaak anders over. Verschillende psychologen hebben zelfs een hele studie gewijd aan het vinden van een manier om conflicten tijdens het klussen te voorkomen. In veel gevallen bleek dat het hielp als de vrouw de leiding zou nemen. Dit kan doormiddel van aanwijzingen langs de kant of door zelf die hamer in handen te nemen.

Is de markt klaar voor vrouwelijke klussers?

We zien steeds meer vrouwen op de klusmarkt verschijnen. Toch komt dat aantal niet eens in de buurt van het aantal mannelijke klussers. Veel is te wijten aan de bovenstaande vooroordelen. Wel zien we voornamelijk vrouwen terug als zzp’er in de kluswereld. Het blijkt klanten niet te deren wie de werkzaamheden uitvoert, zolang dit maar goed gedaan wordt. Sommige vrouwen maken er zelfs gretig gebruik van en adverteren groot als ‘vrouwelijk kluswonder’. Of klussen fysiek te zwaar is voor vrouwen? Dat denken wij niet. Tegenwoordig zijn er enorm veel handige hulpjes verkrijgbaar, zodat zwaar tillen geen enkel probleem meer zal zijn.

Gereedschap voor vrouwen

Vrouwen die wel eens een klus in en om het huis uitvoeren weten wat we bedoelen als we zeggen dat er gereedschap voor vrouwen gemaakt moet worden. Dan bedoelen we uiteraard niet dat al het gereedschap roze moet zijn met heel veel bling (weer zo’n vooroordeel!), maar dat er gereedschap gemaakt moet worden dat past in onze handen. Veel gereedschap is specifiek ontworpen voor grote mannenhanden en liggen erg vervelend in onze handen. Ook kluskleding is erg moeilijk te vinden in vrouwenmaten. Naar onze mening ligt hier een goudmijntje voor beginnend ondernemers!

 

You may also like