waar op letten kopen douchecabine

Waar moet je op letten bij het kopen van een douchecabine


Bij het inrichten van een nieuwe badkamer, hoort bijna altijd ook een douchecabine. Maar hoe kies je een geschikte douchecabine en waar moet je allemaal rekening mee houden?

In dit artikel zetten we een aantal tips voor je op een rijtje, zodat je goed voorbereid jouw ideale douchecabine kunt kiezen.

Montage op een douchebak of op de grond

Je kunt een douchecabine monteren op een douchebak, of direct op de tegels. Qua functionaliteit maakt het geen verschil, het is puur wat jij het mooiste vindt.

Met een douchecabine direct op de tegels loopt de uitstraling van je badkamer mooi door, maar je moet er wel voor zorgen dat het water goed richting het putje, of gootje wegstroomt. Ook moet de ondergrond goed waterpas zijn. Eventueel kan er een lekdorpel langs de randen gemonteerd worden, zodat de rest van de badkamer niet nat wordt tijdens het douchen.

Installatie van een douchecabine op een douchebak is wat eenvoudiger, dan direct op de vloer. De douchebak en de cabine zijn op elkaar afgestemd en de onderdelen passen dus altijd goed. Ook qua schoonmaak is een douchebak eenvoudiger. Op tegels hechten zeepresten en kalkaanslag sneller, dan aan een douchebak.

Montage op een douchebak of op de grond

Slimme tips voor een beperkte ruimte

In de meeste badkamers is het een kwestie van puzzelen met de ruimte om alle gewenste onderdelen te passen. Heb je niet veel ruimte voor een douchecabine?

Kies dan, in plaats van openslaande deuren, voor een schuifdeur. Zo hoef je geen ruimte te houden met de draaicirkel van de deur en bespaar je ruimte. Met een schuifdeur heb je wel een kleinere opening om de douche in te lopen. Dit kun je aanpassen door voor twee schuifdeuren te kiezen.

Heb je genoeg ruimte? Dan is een openslaande deur natuurlijk wel een goede optie, maar ook dan kunnen schuifdeuren interessant zijn. Door ook in een grotere badkamer voor schuifdeuren te kiezen, houd je ruimte over voor bijvoorbeeld een extra wastafel, of toilet. Zeker met een groter gezin is een extra wastafel fijn in de ochtendspits in de badkamer. Maar extra ruimte voor bijvoorbeeld wasmanden, een bidet of misschien een urinoir is natuurlijk ook fijn. Bedenk dus goed waar jij je badkamer allemaal voor gebruikt en wat je er in wilt plaatsen.

Naast een volledige douchecabine met deuren, kun je ook kiezen voor een inloopdouche. Dan laat je de cabine aan één of twee zijden open. Kies je voor een inloopdouche, dan is het extra belangrijk om goed op de afwatering te letten. Je wilt immers niet dat heel de douche blank staat na een douchebeurt.

Zo bepaal je de grootte van jouw ideale douchecabine

De grootte van je badkamer bepaalt natuurlijk ook grotendeels de grootte van je douchecabine. Maar houd bij het bepalen van de grootte van de douchecabine ook rekening met je douchegewoontes. Douche je altijd alleen, of ook wel eens samen. Wil je ruimte in de douchecabine overhouden voor je douchespulletjes, of een douchezitje, of wil je misschien een uitgebreid douchesysteem in de cabine monteren? Dan is het fijn als de douchecabine wat ruimer is.

Luxe douchecabines met geïntegreerde douche

Als we het over een douchecabine hebben, bedoelen we meestal alleen het omhulsel rond de douche. Dus het glas en de deur. Er zijn echter ook speciale luxe douchecabines waar de douche al in verwerkt zit. Meestal zijn dit complete douchecabines met systemen, zoals massagejets, geïntegreerde regendouche en verlichting of spiegels. Houd je van uitgebreid douchen en een echt luxe gevoel in je badkamer? Dan is zo een complete cabine heel geschikt.

You may also like