EHBO cursus volgen

Waarom een EHBO cursus volgen zo belangrijk is


Wij zijn van mening dat eigenlijk iedereen in Nederland een EHBO cursus zou moeten volgen. In Nederland belanden jaarlijks meer dan 600.000 mensen op de spoedeisende hulp. Meestal gaat het om klein letsel, maar soms zitten er ook fatale gevallen tussen. Vaak is het overlijden van mensen te voorkomen als er direct was ingegrepen. Denk bijvoorbeeld aan reanimatie. Bij een ongeval op straat is echter niet iedereen even bekwaam om snel te handelen en reanimatieprocedures uit te voeren. Een EHBO cursus zou deze situaties kunnen voorkomen. Dit zien we dan ook duidelijk terug in andere landen. Zo is in Noorwegen bijna 95% van de bevolking in het bezit van een EHBO-diploma. Zij krijgen al op de lagere school training in het verlenen van eerste hulp. Daarnaast wordt de training regelmatig herhaald. Ook bij onze oosterburen beschikt zo’n 80% over een EHBO-diploma. In Nederland ligt dit percentage schrikbarend laag. Iets minder dan 5% heeft daadwerkelijk een afgeronde EHBO-diploma in het bezit.

Feiten om van te schrikken

In Nederland sterven de meeste mensen aan hart- en vaatziektes. Een hartinfarct of hartstilstand komt regelmatig voor. Wanneer iemand stopt met ademen zal het hart na circa 4 minuten stoppen met kloppen. Blijven hersenschade ontstaat na 6 minuten zonder zuurstof. In deze periode moet er dus direct met reanimatie begonnen worden. Zo zien we dat bij verkeersongevallen de slachtoffers vaak in de eerste minuten overlijden. Een ambulance doet er op zijn snelst 6,5 minuut over om op locatie aan te komen. Als iemand in staat is om eerste hulp te verlenen, kan dit letterlijk verschil betekenen tussen leven en dood.

Bij een plotselinge hartstilstand moet reanimatie direct gestart wordt. Iedere minuut die het langer duurt om te beginnen, zal de kans op overleving voor maar liefst 7% afnemen.

hart- en vaatziektes

EHBO voor kinderen

De meeste ongevallen gebeuren in en om huis. Als ouder is het natuurlijk je grootste nachtmerrie om je kind gewond aan te treffen, maar wat doe je als deze situatie zich voordoet? Raak je in paniek of kom je direct in actie? Ook bij kinderen is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Vaak zien we dat ouders panikeren en door te weinig kennis de verkeerde keuzes maken. Hierdoor kunnen verwondingen verergeren of kunnen er zelfs levensbedreigende situaties ontstaan. Als moeder ben je dan ook altijd gebaat bij een cursus EHBO voor kinderen. Zo weet je precies wat je moet doen als het noodlot toeslaat en kan je tijdig de juiste handelingen verrichten tot de hulpdiensten aanwezig zijn.

Volg een cursus bij jou in de buurt

Er zijn genoeg redenen om een EHBO cursus te volgen. Gelukkig worden er tegenwoordig heel veel verschillende cursussen aangeboden. Hoogstwaarschijnlijk ook bij jou in de buurt. Bekijk daarom vandaag nog de mogelijkheden en geef je op. Bepaal zelf welke cursus je volgt. Iedere cursus kan helpen als je eerste hulp moet verlenen. Bekijk tevens of de cursus door de verzekering wordt gedekt. Zo kost het je helemaal niks en maak jij ooit misschien verschil tussen leven en dood!

You may also like