Waarom paella bereiden met een gasbrander?

Waarom paella bereiden met een gasbrander?


Vraag eens een willekeurig aantal mensen naar hun favoriete buitenlandse gerecht en de kans is groot dat het merendeel paella. Dit Spaanse gerecht is wereldwijd ontzettend populair en dat is natuurlijk niet voor niets. Wie wel eens echte Spaanse paella heeft geproefd, zal het er al snel over eens zijn dat de smaak eigenlijk niet te evenaren is. Toch proberen we dit vaak wel driftig na thuiskomt. Een paella pan kopen, een goed recept erbij pakken en gaan! Of toch niet? Nadat je even het recept hebt doorgelezen, valt je oog op de zin: gebruik een paella brander om de paella af te maken. Een gasbrander? Waarom moet je paella bereiden met een brander? Dat lees je hier!  

Ring brander voor paella: zo werkt het!

Het bekendste gerecht uit Spanje is met stipt op nummer één Paella. Dit gerecht komt van oorsprong uit het verre zuiden van Spanje. Meestal wordt bij het bereiden van paella een speciale gasbrander gebruikt. Dit heeft meerdere redenen. Die lichten we hieronder toe.

Is het je wel eens opgevallen dat paella pannen een hele vreemde vorm hebben. Ze zijn rond, groot, breed en ook nog eens zeer plat. Dit heeft een belangrijke reden. Paella wordt namelijk het lekkerst als deze zo dun mogelijk blijft. Dat kan niet in een gewone wok- of koekenpan. Bovendien moet de paella altijd gelijkmatig verdeeld worden. Dit kan ontzettend lastig zijn, daarom wordt er vaak van een paella brander gebruik gemaakt.

Ring brander voor paella- zo werkt het!

Is een paella brander echt nodig?

Een brander om paella te maken, is dat daadwerkelijk nodig? Dat is een vraag die mensen zich, met recht, afvragen. Logisch ook, want wij Nederlanders maken eigenlijk bijna nooit gebruik van een gasbrander in de keuken. Zeker niet als het om ons avondeten gaat. Bij paella kan het echter wel verstandig zijn, maar waarom eigenlijk?

Als je paella gaat maken, maak je meestal gebruik van een paella pan. Die is doorgaans veel groter en breder dan je gewend bent. Omdat paella gelijkmatig verhit moet worden, heb je dan ook eigenlijk een heel groot gaspitje nodig. Maar zeg nou eerlijk: zijn er veel mensen in ons land die in een gewone keuken een gaspit van minimaal 30 tot 70 cm breed hebben? Want zou moet je een gasbrander eigenlijk bekijken, als een gewone gaspit.

Als je een ring brander voor paella gebruikt, kan je de hitte veel gelijkmatiger verdelen dan op een gewone gaspit. Hierdoor gaart de rijst veel gelijkmatiger en zal het resultaat verbluffend lekker zijn. Als je een te kleine gaspit gebruikt, loop je het risico dat de paella aan de buitenkant nog helemaal niet goed gaar is. Paella branders kunnen gewoon binnen worden gebruikt, maar soms is het ook mogelijk om deze buiten toe te passen.

Heerlijk op de camping bij een groot kampvuur een paella brander gebruiken, klinkt bijna idealistisch! Zo kan je ook op de camping, een evenement of feestje buitenshuis paella bereiden. Let er hierbij natuurlijk wel op dat je voorzichtig bent. Buen Apetito!

You may also like