Wat heeft mijn huisdier precies nodig?


Wist je dat meer dan 50% van de Nederlandse gezinnen één of meer huisdieren heeft? Val jij ook onder dit percentage? Dan zal je je vast een rijk mens voelen. Huisdieren verrijken immers ons leven. De hond die kwispelt als je thuis komt, de kat die zich nestelt op je schoot, de hamsters en konijnen die leuke geluidjes maken in hun kooi en de vissen die voor een vrolijk kleurpalet in huis zorgen. Ondanks dat heel veel mensen dol zijn op hun huisdieren, kan het toch best lastig zijn om er ook daadwerkelijk voor te zorgen. Enkel een hondenkussen aanschaffen is bijvoorbeeld niet voldoende als je jouw geliefde viervoeter een fijn huisje wilt geven. Er zijn nog veel meer dingen waar je aan moet denken. Denk jij er over om binnenkort een huisdier in huis te nemen of kun je wel wat tips gebruiken bij de huisdieren die je nu hebt? In dit artikel vertellen we je precies wat jouw huisdier nodig heeft.

Dit moet je bedenken voordat je een huisdier aanschaft

Helaas is niet iedereen geschikt voor een huisdier. Het komt nog maar al te vaak voor dat huisdieren na een aantal maanden weer ter adoptie worden aangeboden. Vaak komt dit doordat er niet goed nagedacht is over de gevolgen van het nemen van een huisdier. Natuurlijk is zo’n nieuw nestje puppy’s en kittens een heerlijk gezicht en zal het je hart laten smelten, maar ben je ook wel echt klaar voor de gevolgen? Heb je de financiële middelen om alles voor dit kleintje te kunnen kopen? Wat dacht je van de medische kosten? Zelfs als het beestje niks zal mankeren, heeft hij nog steeds zijn jaarlijkse prikken nodig. Dit kost allemaal geld en dat moet er wel zijn! Ook katten- of hondenvoer kan erg prijzig zijn. Zorg dat je eerst zicht krijgt op het financiële plaatje voordat je besluit een huisdier aan te schaffen.

hondenvoer

Realiseer je ook dat een huisdier veel tijd vraagt. Een kat heeft sociale activiteiten nodig en is dol op spelen, een hond wil graag onder de mensen zijn en moet regelmatig uitgelaten worden, konijnen kunnen weer niet goed alleen zijn. Voordat je een huisdier aanschaft is het belangrijk dat zijn leefstijl aansluit op die van jou.

Wat heeft mijn huisdier nog meer nodig?

Naast een goede verzorging en de nodige aandacht is het belangrijk om je huisdier in goede conditie te houden. Het komt maar al te vaak voor dat huisdieren zwaar overgewicht krijgen. Dit zien we vooral bij honden en katten. Dit zijn immers echte gezelschapsdieren en vinden het heerlijk om te bedelen voor eten. ‘Kijk die lieve oogjes dan,’ of, ‘ik kan hem echt niks weigeren hoor,’ worden vaak gebruikt als argumenten om het overgewicht te bagatelliseren. De waarheid is echter dat overgewicht bij huisdieren, net als bij mensen, enorm ongezond is. Het kan pijn in de gewrichten opleveren, verdrukking van de organen, verkalking van de botten en een groter risico op hart- en vaatziekten veroorzaken. Als je jouw geliefde huisdier lang bij je wilt houden is het belangrijk om er voor te zorgen dat hij op een gezond gewicht blijft. Nu enkel nog een dosis aandacht en liefde én jouw huisdier kan het niet beter treffen met jou als baasje.

You may also like