Wat is hielspoor?
Heb je ook regelmatig last van een vervelende druk op je hiel tijdens lang staan of overmatig bewegen? Je bent niet de enige! Zo’n 10% van de Nederlanders ervaart wel eens, in meer of mindere mate, klachten van een hielspoor. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat is de oorzaak ervan en belangrijker nog: wat kan je er tegen doen? Is enkel het gebruik van inlegzolen voldoende? Hielspoor is simpel gezegd een ontsteking die veroorzaakt wordt door de verkalking van het hielbeen en de pezen. Zowel mannen als vrouwen kunnen een hielspoor krijgen, maar vrouwen zijn er over het algemeen wat gevoeliger voor. Hielspoor ontstaat meestal in de leeftijdscategorie van 40 tot 60 jaar.
Symptomen hielspoor
Hielspoor is een enorm vervelende pijn in de hiel, die ontstaat door een ontsteking van de pezen en het hielbeen. Dit zorgt ervoor dat een staand beroep enorm lastig uit te voeren is. Je ervaart continue steken en stijfheid onder de hiel. In de ochtend is het vaak moeilijk om op te starten. De eerste stappen van de dag zorgen voor enorm veel pijn. Gelukkig wordt dit langzaam wel wat minder als je het wat uitgelopen hebt. Je kan je voorstellen dat lang staan dan ook erg problematisch kan zijn. Weet je nog niet zeker of je echt hielspoor hebt? De volgende symptomen komen het meest voor bij hielspoor:
- Pijn in de hiel als je na lang zitten weer opstaat
- Lang stil staan is bijna niet mogelijk (denk bijvoorbeeld aan een staand beroep)
- Pijn bij het autorijden
- De pezen om de hiel voelen gespannen aan
- Je kan de pijn in de hiel niet lokaliseren: de gehele hiel voelt pijnlijk en beurs aan
Het is soms mogelijk om hielspoor op te sporen door een röntgenfoto. We zien dan vaak een klein puntje aan het hiel. Dit is echter maar in een kwart van de gevallen te zien en er zijn ook mensen bekend die zo’n puntje op hun röntgenfoto hadden en verder geen last hadden van de hield. Een arts kan er ook voor kiezen om een MRI of echo te gebruiken om de diagnose vast te stellen. Dit is vooral om te bepalen of en waar de ontsteking zit.
Oorzaak hielspoor
Overbelasting van de hiel is de grootste oorzaak van hielspoor. Dit kan zijn doordat je heel veel sport of doordat je al jaren een staand beroep uitoefent. Hielspoor kan ook door trauma ontstaan, denk aan het stappen op een steentje. Ook overgewicht blijkt een belangrijke factor te zijn voor het ontstaan van hielspoor. Dit hoeft niet alleen bij mensen met structureel overgewicht voor te komen, maar ook bij vrouwen die door de zwangerschap plotseling enorm veel in gewicht toe komen.
Behandeling hielspoor
Voorkomen is altijd beter dan genezen. De juiste schoenen zijn in veel van de gevallen al genoeg om het risico op hielspoor te verkleinen. Als je hielspoor al ontwikkelt hebt is het belangrijk om hier zo snel mogelijk mee naar de dokter te gaan. Hoe langer je ermee wacht, hoe langer het duurt voordat je ervan af raakt. De volgende behandelingen werken goed in het beginstadium van hielspoor:
- het gebruik van inlegzolen
- rekoefeningen en krachttraining van de kuiten
- Het vermijden van hakken
- Afvallen bij eventueel overgewicht
In sommige gevallen is de hielspoor echter al zo extreem gevorderd dat bovenstaande tips niet meer helpen. Dan zijn injecties of zelfs een mogelijke operatie noodzakelijk.