menstruatie cup

Heb jij wel eens gehoord van de menstruatiecup?


De menstruatiecup is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van protectie tijdens de menstruatie. Alhoewel: het was al even op de markt, maar de laatste jaren heeft het meer naamsbekendheid gemaakt. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van de cup? En belangrijker nog: hoe gebruik je het? De menstruatiecup moet je zien als een klein bekertje die inwendig ingebracht wordt. Het vangt het menstruatiebloed op en kan wel zo’n 12 uur blijven zitten. Er zijn verschillende verkooppunten van de menstruatiecup, zowel online als in de winkel. Kijk bijvoorbeeld eens op Greenjump.nl, hier vind je meerdere varianten van de menstruatiecup en een duidelijke uitleg.

Voordelen menstruatiecup

  • In tegenstelling tot maandverband en tampons kan de menstruatiecup erg lang in blijven zitten. Dat scheelt een hoop gedoe als je onderweg bent en zo hoef je niet om de haverklap een sanitaire stop te maken.
  • Je hebt in principe maar een cup nodig tijdens de jaren van je menstruatie. De cup is namelijk gemakkelijk wasbaar en kan telkens opnieuw gebruikt wordt. Het kan wel zijn dat de benodigde maat veranderd door bijvoorbeeld een zwangerschap. Dan is het wel raadzaam om nog een extra cup aan te schaffen.
  • De menstruatiecup is een stuk hygiënischer dan een tampon of maandverband. Deze absorberen namelijk alleen het menstruatiebloed, een cup vangt het op. Dit is een stuk beter voor de natuurlijke flora van je vagina.

Nadelen menstruatiecup

  • Sommige vrouwen vinden het inbrengen van de cup een stuk enger dan bij een tampon. Het inbrengen gaat namelijk een stuk lastiger en als hij niet goed zit, bestaat er een kans dat er druppels naast de cup komen. Het vraagt dan ook iets meer ervaring. Ze raden dan ook aan om minimaal 3 cycli ‘s af te wachten. Zo weet je zeker of het wat voor jou is.
  • Als je bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn, kan het zijn dat de cup naar beneden zakt.

Hoe werkt het?

  • Je brengt de cup allereerst gevouwen in, zo is hij niet veel groter dan een tampon. In zijn geheel gaat de cup niet passen. Als je een lichte menstruatie hebt is het soms handiger om wat glijmiddel te gebruiken bij het inbrengen. Zodra de cup op zijn plek zit, vouwt hij vanzelf terug in oude vorm.
  • Bij het verwijderen moet je eerst kijken of de cup niet wat omhoog is geschoten. Dit kan komen door beweging gedurende dag. Wees niet bang: hij raakt niet kwijt! Het is dan alleen even nodig om wat mee te persen tijdens het verwijderen. Als je in de cup knijpt, breekt het vacuüm en kun je de cup langzaam weghalen.

You may also like