Orienteren

Welke garagedeur kiezen


Sta je op het punt om een nieuwe garagedeur te kopen? Dan is het goed om je uitgebreid te oriënteren, zodat je op de hoogte bent van alle mogelijkheden en daardoor de juiste keuze kunt maken. In dit artikel bespreken we daarom welke soorten garagedeuren er zoal zijn. Ook geven we diverse voorbeelden van situaties waarin een bepaald soort deur een goede keuze kan zijn. Lees snel verder!

Roldeuren

Veel mensen gebruiken een garage nog altijd om spullen in op te slaan. Is dat bij jou ook het geval? Dan is een roldeur een praktische oplossing. Een roldeur bestaat uit smalle deurbladen die in een opbergsysteem opgerold worden. Vandaar ook de term roldeuren. Doordat het opbergsysteem recht boven de deurpoort wordt gemonteerd, blijft de gehele ruimte in de garage open om spullen in op te slaan. Een roldeur is echter niet de mooiste deur wat uitstraling betreft, dus als je de garage ook een mooi uiterlijk wil geven, dan is bijvoorbeeld een sectionale garagedeur een betere keuze.

Sectionale garagedeuren

Dit soort garagedeuren geven je woning een strakke en moderne uitstraling. De deurbladen worden bij het openen direct onder plafond gehangen en klappen daarbij niet naar buiten toe. Dit maakt ze sectionale garagedeuren uitermate geschikt voor garages waarbij een oprit ontbreekt. Een deurblad dat naar buiten toe opent kan immers nietsvermoedende voorbijgangers raken, maar daar heb je met een sectionaaldeur dus geen last van. Bovendien kun je dit type deur van een motor voorzien, waarmee je hem omtovert tot een elektrische sectionale garagedeur. Zo hoef je niet langer het deurblad zelf omhoog te trekken, dat is wel zo comfortabel!

Garagedeur-sectionaal

Kanteldeuren

Kanteldeuren zijn sinds jaar en dag veelgebruikte garagedeuren. Deze deuren zijn vaak ongeïsoleerd en worden handmatig bediend. Het grote voordeel van een kanteldeur, is dat hij relatief gezien goedkoop is in de aanschaf en door zijn eenvoud jarenlang mee kan gaan. Bovendien is het mogelijk om een loopdeur in de kanteldeur te plaatsen. Zo kun je de garage snel in en uit gaan zonder dat je daarvoor het hele deurblad hoeft open te kantelen.

Moderne-kanteldeuren

Zijdelings garagedeuren

Wanneer je een garagedeur met loopdeur geen mooi gezicht vindt, is een zijdelingse garagedeur wellicht wat voor je. Dit type deur hoef je slechts een stukje te openen om de garage in en uit kunnen gaan. Het enige nadeel is dat de deur tijdens het openen langs een van de zijmuren wordt geplaatst. Hierdoor zal je eventuele stellingskasten niet geheel tegen de muur kunnen schuiven maar zal je een stukje ruimte langs de muur moeten overlaten om de deur open en dicht te kunnen laten gaan.

Openslaande garagedeuren

Openslaande garagedeuren geven je woning een luxe uitstraling. Vaak zijn dit soort deuren van hout gemaakt waardoor ze je woning een echte landelijke uitstraling geven. En net zoals bij kanteldeuren en zijdelingse deuren, hoef je ook bij dit type deur de deur slechts een stukje te openen om de garage in en uit te kunnen gaan.

Oriënteer je goed

Nu je weet welke soorten garagedeuren er verkrijgbaar zijn, is het goed om naar een aantal speciaalzaken toe te gaan om de deuren in het echt te zien en ervaren hoe ze functioneren. In Nederland hebben we diverse bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in deuren voor garages, een voorbeeld hiervan is de Garagedeur Specialist in Moordrecht. Daarnaast zijn ook nog diverse online aanbieders, alleen mis je dan de mogelijkheid om de garagedeur fysiek uit te proberen.

Laat je keuze overigens niet beïnvloeden door de lage prijzen die webshops hanteren, de services en de garanties zijn namelijk ook van belang. En daarin verschillende partijen nogal. Vergelijk naast de prijs dus ook de andere elementen. Zo vind jij de juiste garagedeur bij de juiste partij. Let ook zeker op aanbiedingen. Garagedeuren zijn regelmatig in de aanbieding, waarbij je bijvoorbeeld de motor voor de deur gratis krijgt of de deur gratis wordt gemonteerd.

Veiligheid

Een laatste aspect waarop je we willen wijzen, is de veiligheid van de deur. Daarmee bedoelen we o.a. het afschermen van onderdelen waartussen je per ongeluk met je vingers knel kunt komen te zitten. Denk hierbij aan de veren waarmee de deur functioneert. Een aantal merken heeft maatregelen getroffen om het gebruik van de garagedeur zo veilig mogelijk te maken. Naast het uiterlijk en de manier waarop de garagedeur werkt, is veiligheid dus ook een belangrijk aspect om bij je aankoopbeslissing mee te nemen.

You may also like