Welke motorfietsen zijn geschikt voor vrouwen?

Welke motorfietsen zijn geschikt voor vrouwen?


Nederland kent steeds meer vrouwelijke motorrijders. Een goed teken voor de vrouwenemancipatie in de motorwereld. Ben jij ook zo’n dappere bestuurster? Of ga je binnenkort je eerste motor kopen? Dan kan je vast wel wat tips gebruiken. Maar welke motorfietsen zijn geschikt voor vrouwen?

Laten we eerst het grootste misverstand uit de wereld helpen. Er zijn geen speciale motorfietsen voor mannen of vrouwen. Een vrouw kan net zo goed op een prachtige oldtimer zoals een bmw k100 rijden. Zelfs als deze niet direct voor een vrouwelijke bestuurder is gemaakt. Er bestaat immers geen verschil tussen de geslachten. De rijvaardigheden blijven hetzelfde. Toch spreken veel motordealers van vrouwenmotors en mannenmotors. Maar waar kom dit misverstand dan vandaan? En waar moet je dan wél rekening mee houden? Dat lees je in dit artikel.

Welke motorfiets past bij mij?

Wanneer spreken we van een geschikte motofiets voor vrouwen? De ideale motorfiets is de motor waarop vrouwen zich prettig en veilig voelen tijdens het rijden. Hierbij maakt het eigenlijk niet uit van welke motortype je gebruik maakt. Of je nu kiest voor een zware oldtimer of een prachtige lichtgewicht motorfiets. Je kunt eigenlijk geen verkeerde keuze maken, zolang deze maar prettig rijdt. Welke motorfiets het wordt? Dat bepaal jij helemaal zelf!

Laat je daarom nooit direct verleiden door een motordealer die je meteen de ‘beste deal’ wilt aansmeren. Ook als je besluit zelf een oldtimer op te knappen en je al bezig bent met het monteren van een belangrijke motogadget, kan je eigenlijk nooit een verkeerde keuze maken. Een typische vrouwenmotor bestaat niet. Zolang deze maar comfortabel rijdt. Er zijn natuurlijk wel factoren om rekening mee te houden. Die zetten wij hieronder voor jou op een rijtje.

Lengte van de vrouw

Nederlandse vrouwen zijn over het algemeen best lang. Toch is de gemiddelde lengte wel korter dan de Nederlandse man. Dit is dan ook zeker een factor die van invloed kan zijn op het rijcomfort. Als kleinere vrouw kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om goed bij de grond te komen. Voor de veiligheid is het echter wel belangrijk dat je met beide voeten plat op de grond staat. Daarom is het in dit geval verstandiger om naar lagere modellen uit te kijken.

Bekijk voordat je de motor aanschaft of de motor wel geschikt is voor jouw lichaamstype. De motorfiets zal immers jouw beste vriend zijn. Die moet wel makkelijk te hanteren zijn. Wacht dan nog even met de aanschaf van een daytona km teller, maar zorg er eerst voor dat de basis goed is. Pas dan kan je de puntjes op de ‘i’ zetten!

Lengte van de vrouw

Gewicht van de motor

Bij de aanschaf van een motor is het tevens belangrijk om op het gewicht te letten. Alhoewel we meestal niet graag over ons gewicht praten is het in dit geval van essentieel belang voor de hanteerbaarheid van jouw motorfiets.

Welke motorfietsen zijn geschikt voor vrouwen?

Ben jij niet te lang en weeg je ook niet zoveel? Dan is een zwaargewicht motor wellicht geen slimme keuze. Deze zal immers moeilijker zijn om te hanteren, waardoor het risico op ongevallen en letsel enorm toeneemt. Zelfs een kwalitatieve biltwell helm kan jou dan niet beschermen. Als de verhouding niet goed klopt kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook tijdens het lopen met de motorfiets. Gelukkig zijn er speciale tiltechnieken waardoor ervaren vrouwelijke motorrijders soms zonder problemen op zware motors kunnen rijden. Als dit echter je eerste motorfiets is, adviseren wij om voor een lichtgewicht motor te kiezen

You may also like