Welke verlichting in de woonkamer?

Welke verlichting in de woonkamer?


De woonkamer is met stipt op nummer één de belangrijkste ruimte in huis. Hier geniet je van je vrije avonden en de gezelligheid met familie en vrienden. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je over een sfeervolle woonkamer beschikt. Bij het (re)stylen van je woning, zal je woonkamer dan ook altijd een beetje extra aandacht krijgen. Bij het ontwerpen van een sfeervolle woonkamer denk je misschien direct aan het meubilair, de vloer, de gordijnen en de muren. Maar wist je dat ieder ontwerp eigenlijk bij de verlichting hoort te starten? De juiste verlichting is immers allesbepalend voor de sfeer in huis. In dit artikel geven we enkele praktische tips hoe je jouw woonkamer met de juiste verlichting in een sfeervol sfeer jasje kan steken!

Denk goed na over de indeling van de lichtpunten

Vaak zien we dat mensen lukraak hanglampen, vloerlampen en wandlampen aanschaffen. Ze zien later dan wel waar ze dit daadwerkelijk plaatsen. Onze tip? Doe dit vooral niet!

Denk eerst eens goed na over de indeling van de lichtpunten. Welke activiteiten worden er uitgevoerd in de woonkamer? Geniet je bijvoorbeeld van een leeshoekje? Dan is een extra leeslampje natuurlijk wel zo prettig. Ook voor de eettafel heb je natuurlijk andere verlichting nodig dan voor de lamp die op de bank staat gericht. Verdeel de woonkamer daarom eerst in zones. Hoe wordt de kamer ingedeeld? Welke verlichting heb je in iedere zone nodig?

Als je nog niet zeker bent van de indeling of hier regelmatig wat aan veranderd, raden wij verplaatsbare verlichting aan. Door te kiezen voor een staande lamp in plaats van een vaste verlichtingsarmatuur, kan je altijd nog wat veranderingen in de woonkamer brengen. verlichting woonkamer

Verschillende verlichtingstypes

Als je in de woonkamer van een optimale sfeer wilt genieten, is het belangrijk om de verschillende verlichtingstypes met elkaar te combineren. Hiermee bedoelen we de basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. Hieronder lichten we iedere type kort toe:

  • Basisverlichting: van deze verlichtingstype spreken we als de woonkamer algemeen willen verlichten. Deze verlichting is vaak voldoende om de ruimte van praktisch licht te voorzien. Meestal worden hiervoor plafondlampen of inbouwspots gebruikt. Iedereen maakt gebruikt van basisverlichting in huis. Als je dit doet is het echter wel belangrijk dat deze niet hinderlijk is voor het kijken van televisie of het liggen op de bank. Als je telkens met een vervelend lichtval te maken hebt, moet je de lampen op een andere manier afstellen.
  • Werkverlichting: deze verlichting zorgt ervoor dat je bepaalde taken op een veilige en praktische manier kunt uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verlichting bij een bureau of boven een kookeiland. Bij werkverlichting is het vooral belangrijk dat er weinig schaduwvorming is, dit kan immers het zicht beïnvloeden. Meestal wordt er bij werkverlichting gebruik gemaakt van vloerlampen met flexibele ‘kop’, muurverlichting of bureaulampen.
  • Sfeerverlichting: met sfeerverlichting bedoelen we uiteraard de lampen die meer sfeer in de woonkamer brengen. Hierbij kan je natuurlijk gebruikmaken van kaarsen, maar er zijn ook eenvoudigere opties. Zo kunnen dimbare lampen of LED-verlichting al gauw verschil uit maken.

Om de verschillende verlichtingstypes op de juiste manier toe te passen is het belangrijk dat je een lichtplan opstelt. Dit kan je zelf doen aan de hand van een plattegrond, maar je kan ook een vakman inschakelen. Geef met kleurtjes aan waar bepaalde lichtpunten moeten komen en van welk licht je in die zones wilt genieten. Door goed over de verlichting in de woonkamer na te denken, heb je al de eerste belangrijke stap naar een sfeervolle woonkamer

You may also like