Werken en stress


Veel mensen zijn graag aan het werk, maar soms kan werk ook stress oproepen. Eigenlijk is stress tijdens je werk niet erg, want als je last hebt van werkstress, dan komt er adrenaline vrij. Deze helpt je om te presteren. Maar wanneer je continu last hebt van stress, kun je lichamelijke of psychische klachten krijgen. Je kunt er zelfs echt ziek van worden. Steeds meer mensen zitten maandenlang thuis door stress. Het is belangrijk dat stress herkend wordt en dat je er op tijd wat aan kunt doen. Maar helaas wordt stress door veel mensen te laat opgemerkt en is het al te laat om daar zomaar iets aan te doen.

Klachten bij teveel stress

Een werknemer kan veel last hebben van stress wanneer spanningen op een gebied te hoog oplopen. Je verliest hierdoor de controle over je werk en thuis. Sommige mensen verliezen financieel ook de controle. Daardoor is de balans tussen werk en privé verstoord. Vaak wordt psychisch verzuim ook veroorzaakt door bepaalde stressmomenten op het werk. Sommige werknemers krijgen last van buikpijn, anderen van hoofdpijn. Sommige mensen voelen stress aankomen en kunnen er dan op inspelen. Maar het kan ook zijn dat het te laat is en dat je al te lang met klachten rondloopt. Vaak sluipt het er langzaam in en kun je er niets meer zomaar aan doen. Soms heb je echt een pauze nodig van je werk, kom je weken of maanden thuis te zitten en krijg je begeleiding. De begeleiding kan vanuit het werk zijn, maar er kan ook een psycholoog of andere hulp in worden geschakeld die je helpt om weer balans te vinden. Sommige mensen gaan teveel op in hun werk en dat kan ook de oorzaak zijn van stress.

stress

Tips voor stressvermindering

Stress verminderen kan op verschillende manieren. Het is belangrijk dat werknemers de signalen herkennen en er naar kunnen handelen dat ze op tijd stoppen met werken. Vaste tijden werken, niet iedere keer nog een paar uur langer doorgaan. Hulp is ook wel prettig tijdens het werken, mensen die samen kunnen werken, kunnen het werk verdelen en samen nadenken over bepaalde situaties. Hierdoor kun je problemen samen oplossen. Je hebt hierdoor ook het idee dat je er niet alleen voor staat. Ontspanning is ook belangrijk, het gaat er om dat je leuke dingen doen naast je werk die je geen stress bezorgen. Voor de een is dat sporten, voor de ander is dat misschien lekker koken of een wandeling maken. Zorg dat je stress kunt verminderen en signalen op tijd op kunt pikken en er naar kunt handelen.

You may also like