Yerba Mate of Koffie? Maak kennis met de belangrijkste verschillen!

Yerba Mate of Koffie? Maak kennis met de belangrijkste verschillen!


Hoewel yerba mate en koffie totaal verschillende smaken en bereidingswijzen kennen, hebben ze meer gemeen dan je zou denken. Beide dranken bieden niet alleen voordelen voor de gezondheid, zoals voedingsstoffen en antioxidanten, maar ook de stemmingsverbeterende en concentratieverhogende effecten van cafeïne. Wat is nu eigenlijk het precieze verschil tussen Yerba Mate en koffie, en welke zou je idealiter kiezen om de dag mee te beginnen? Lees verder om hier meer te weten over te komen!

Wat is Yerba Mate?

Yerba mate is een kruidenthee die wordt gemaakt van de bladeren van de Ilex paraguariensis plant en is misschien wel het belangrijkste drankje in Latijns-Amerikaanse landen waaronder Argentinië en Uruguay. Op deze plekken zul je overal mensen vinden met een thermoskan en een pompoenvormig kopje met een metalen rietje! In het productieproces worden de bladeren en twijgen van de plant geoogst en vervolgens in de zon gedroogd. Net als elke andere thee die je kent, wordt mate thee aangelengd met heet water. Overigens wordt er tijdens de warme dagen ook koude mate gedronken, ook wel Tereré genoemd!

De gezondheidsvoordelen van Yerba Mate

Yerba mate is rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen, waaronder een aantal vreemd klinkende antioxidanten zoals caffeoylderivaten, polyfenolen en saponinen – die helpen bij het verlagen van het  cholesterolgehalte. Yerba mate kan je ook beschermen tegen bepaalde vormen van kanker en zwaarlijvigheid. Het is dan ook niet zo gek dat het al eeuwen als een genezende drank bekend staat! En dan hebben we het nog niet eens over een belangrijk ingrediënt: cafeïne. Vanwege het lagere cafeïnegehalte dan te vinden is in koffie, kan het drinken van een kopje Yerba Mate thee je verbeteringen in concentratie en stemming geven, maar dus net iets minder.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van koffie?

Ook een kopje koffie op z’n tijd kent een aanzienlijke hoeveelheid gezondheidsvoordelen. Naast de voordelen van cafeïne voor het humeur en de concentratie, heeft onderzoek aangetoond dat koffiedrinken het risico op verschillende soorten kankers, ziekten zoals Alzheimer en Parkinson, en ernstige problemen zoals zwaarlijvigheid en diabetes kan verminderen. Bovendien kan koffie de spijsvertering bevorderen door de stofwisseling te versnellen en de productie van maagzuur te verhogen.

Yerba Mate of koffie. Welke moet je kiezen?

Als je van thee houdt en een nieuw ietwat bitter kruidendrankje wilt proberen, zul je Yerba Mate misschien wel lekker vinden. Wil je daarentegen een betaalbaarder drankje waarmee je kunt experimenteren, dan is koffie waarschijnlijk een betere keuze. Ons advies? Voordat je een keuze maakt, bestel een Yerba Mate en een kop koffie in een koffiehuis. Zo kun je uitzoeken welk drankje je lekkerder vindt, en kun je vervolgens gemakkelijk mate en koffie bestellen bij de Koffiebaron. Wat je ook kiest, wij wensen je veel plezier met jouw favoriete cafeïnehoudende drankje!

You may also like