Zakelijk leasen of private lease als zzp’er?


Nederland telt steeds meer vrouwelijke zzp’ers. Door de coronacrisis is dit aantal alleen nog maar toegenomen. Vooral omdat er veel krapte op de huidige arbeidsmarkt heerst. Daardoor is de kans ook groot dat meer zzp’ers op zoek gaan naar een manier om hun vervoer te financieren. Dit kan op verschillende manieren. Zakelijk leasen of private lease zijn de meest gebruikte methodes door zzp’ers. Bij deze opties krijg je echter vaak te maken met een fiscale bijtelling voor privégebruik. Wanneer je de auto dus zowel voor zakelijk als privé wilt gebruiken, dan is het belangrijk om hier goed rekening mee te houden. Vaak begint deze fiscale bijtelling al bij een afstand van slechts 500 kilometer. En geloof ons, daar kom je echt al heel snel aan.

De fiscale bijtelling speelt dus een belangrijke rol in het bepalen of zakelijk leasen voordeliger is dan private lease. Maar waar let je nog meer op? En hoe weet je wat voor jou de beste keuze is? Hier vind je een aantal tips.

Hoogte bijtelling bepalen

Wanneer je veel rijdt, hoeft dit niet direct te betekenen dat de bijtelling direct nadelig is voor je. Wanneer je juist zeer weinig rijdt, dan kan de bijtelling juist wel nadelige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om eerst na te gaan of de bijtelling wel opweegt tegen het privégebruik van de auto. Houd er rekening mee dat het privé rijden met een zakelijke auto als vorm van inkomen door de Belastingdienst wordt gezien. Daarom wordt het bedrag van de Volkswagen lease bij het huidige inkomen opgeteld en hier zal je dus ook belasting over moeten betalen.

De bijtelling voor privégebruik kan 8% of 22% zijn. Dit is afhankelijk van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Zodra je in het verlaagde percentage valt, zal dit percentage altijd maar voor slechts 5 jaar gelden. Zodra deze vijf jaar voorbij is wordt er gekeken of het percentage bijgesteld moet worden aan de hand van de nieuwe regelgeving.

Let op: in 2017 werd de bijtelling bijgesteld van 25% naar 22%. Als je over Toyota lease voor 2017 beschikt, dan zal dit percentage gewoon van toepassing blijven.

Wanneer kies je voor private lease?

Bij private lease is er geen sprake van een zakelijk contract. Het contract wordt dan ook op jouw eigen naam gezet. Dit betekent echter niet dat je helemaal niet meer van financiële voordelen geniet. Als zzp’er mag je namelijk de kilometers die je zakelijk rijdt aftrekken van de winst. Hierbij geldt een berekening van 19 cent per gereden kilometer. Hiermee kan je dus de hoeveelheid winst van jouw bedrijf beperken, waardoor je o.a. minder BTW hoeft af te dragen. In veel gevallen is Skoda lease volgens een private lease contract dan ook een prima keuze.

Zowel private- als zakelijk leasen kan enorm veel voordelen bieden voor de zzp’ers onder ons. Het is daarom belangrijk om eerst te beoordelen hoeveel je jaarlijks privé rijdt met een zakelijke auto. Zo kun je eenvoudig berekenen wat voor jou de voordeligste optie is.

You may also like