schimmel huis

Ziek door schimmel in huis? Dit doe je eraan


Schimmel in huis komt vaker voor dan je denkt. Ondanks dat we er alles aan doen om dit te voorkomen, zien we het helaas nog steeds vaak terug op de muren in huis. Schimmel kan je herkennen aan ronde, zwarte vlekjes. Deze worden dikwijls aangetroffen op de badkamermuren, maar kunnen ook heel goed in de slaapkamer of woonkamer gespot worden. Schimmels ontstaan in vochtige omstandigheden. Als de luchtvochtigheid in huis erg groot is, beschikken de schimmels over een fijn klimaat om in te groeien. Dit ziet er niet alleen zeer onaantrekkelijk uit, maar het kan de gezondheid ook nog eens parten spelen. Ziek door schimmel in huis? Dit doe je eraan!

De oorzaak van schimmel in huis

Schimmel ontstaat door een vochtig klimaat in huis. Als je schimmel ontdekt binnen je woning, kan je er ook zeker van zijn dat er ergens een vochtprobleem is. Dit kan zijn door een lekkage, kou die via de buitenmuren naar binnen slaat (isolatieprobleem), condens of onvoldoende ventilatie. Het kan lastig zijn om de oorzaak van schimmel in huis te vinden. In dat geval raden wij aan om een professional in te schakelen. Zij kunnen samen met jou door het huis lopen en mogelijke oorzaken uitsluiten. Als het probleem gevonden is, kunnen er verdere stappen genomen worden.

Ziek door schimmel?

Slechts weinig mensen weten dat schimmelsporen schadelijk kunnen zijn voor de mens. Over het algemeen kunnen we stellen dat een kleine schimmelspoor niet direct gevaarlijk is. Als er schimmel over gehele muren loopt, kunnen we er echter wel vanuit gaan dat dit het lichaam en de gezondheid aantast. De schimmelsporen betreden via de luchtwegen het lichaam. In grote concentraties kan dit ontzettend schadelijk zijn en meerdere gezondheidsproblemen opleveren. Heb je last van de onderstaande symptomen en heb je pas schimmel in huis gevonden? Dan weet je nu de oorzaak!

  • Chronische verkoudheid of verkoudheidsklachten
  • Problemen met ademen, astma of luchtweginfecties
  • Chronische vermoeidheid
  • Allergie├źn
  • Extreme huiduitslag
  • Hoofdpijn of migraine

Eerste hulp bij schimmel

Heb je een schimmelhaard gevonden? Aarzel dan niet maar pak dit direct aan. Een simpele schimmelhaard kan voor zware gezondheidsproblemen zorgen. Het is dan ook belangrijk om direct stappen te ondernemen. Wij zetten de belangrijkste tips voor jou op een rijtje:

  • Maak de schimmelhaard direct schoon. Er zijn diverse middelen verkrijgbaar om hardnekkige schimmels aan te pakken. Door de muren schoon te maken, voorkom je dat de schimmel verder kan groeien en de gezondheid hevig aantast. Voorkom dat de schimmel in de kitranden gaat zitten, want dan is het schoonmaken veel lastiger.
  • Zorg voor een goed ventilatiesysteem en laat deze 24 uur per dag draaien. In de badkamers en keukens kan je gebruik maken van speciale ventilatiesystemen, in de woonkamer wordt er dikwijls gebruik gemaakt van roosters. De deur enkele uren op een kier zetten is niet voldoende om de schimmel buitenshuis te houden.

Neem contact op met een professional als de schimmel blijft terugkeren. Samen met jou gaan zij op zoek naar de oorzaak. Enkel door de oorzaak aan te pakken, voorkom je dat de schimmel nog kan terugkeren

You may also like