Zonwering aan de binnenkant of buitenkant van het raam?

Zonwering aan de binnenkant of buitenkant van het raam?


De verwarming hoeft langzaamaan steeds minder haar best te doen om het huis te verwarmen, want inmiddels geven ook de eerste zonnestralen hun warmte af. Hoewel je er nu misschien nog volop van geniet, kan dat over een paar maanden heel ander zijn. Want hoe warmer het buiten wordt, hoe koeler jij je huis wilt houden. Het is dus slim om nu alvast na te gaan denken over zonwering. In dit artikel vertellen we je graag meer over een nieuwkomer onder de zonwering: zonwering met zuignap. Dit is een duurzame en betaalbare optie die je zowel aan de binnen- als buitenkant van het raam kan monteren door – je raad het misschien al – zuignappen. Maar wanneer plaats je het doek aan de buitenkant en wanneer aan de binnenkant van je raam? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Moeilijk bereikbare plekken

Het advies is simpel: plaats de zonwering altijd aan de buitenkant van het raam tenzij het niet anders kan. Soms is de buitenzijde bijvoorbeeld moeilijk te bereiken, zoals bij een dakraam. Dan ben je genoodzaakt het doek aan de binnenzijde te plaatsen. Gelukkig wordt er ook dan nog genoeg warmte tegengehouden. Kies bij plaatsing aan de binnenkant altijd voor een lichte kleur doek (wit of lichtgrijs). Een lichte kleur weerkaatst het zonlicht namelijk waardoor de warmte niet verder komt dan het doek.

De warme absorberen

Bij plaatsing aan de buitenzijde daarentegen wordt juist geadviseerd om voor een donkere kleur te gaan zoals donker grijs of antraciet. De donkere kleur absorbeert namelijk de warmte waardoor ze niet verder gaat dan het doek en dus niet achter het glas terecht komt. Zo krijgt de warmte geen kans om jouw woning binnen te komen en dat kan wel tot 8 graden schelen.

Kosten van zonwering met zuignap

Hoewel deze manier van zonwering hetzelfde effect heeft als elektrische screens of andere dure oplossingen, is hij een stuk betaalbaarder. De prijs hangt natuurlijk af van de maat van jouw raam. Hoe groter je raam, hoe duurder het zonnescherm. Maar om je een indicatie te geven: het begint bij €20. Door het invullen van de bestelmodule kom je er in een paar stappen achter wat een screen voor jouw raam kost. Schittert er binnenkort ook zonwering aan de buitenkant van jouw raam (of binnenkant)?

You may also like