schutting

Zorg nu alvast dat je schutting staat, om de hele zomer te genieten


Op het moment van schrijven van dit artikel lijkt de zomer nog ver weg. Regen en wind gieren in de rondte alsof het herfst is. En toch komt hij er echt weer aan, die mooie zomer. Daarom wordt het hoog tijd om weer wat aandacht aan de achtertuin te gaan besteden.

In de afgelopen weken heeft de zon zich wel al de nodige keren laten zien. Sowieso hebben we met al dat thuiswerken massaal de waarde en charme van onze eigen achtertuin herontdekt. Reden genoeg om alvast te zorgen dat we daar in de komende zomer ook weer optimaal van kunnen genieten. Een schutting maken, of de oude schutting vervangen, geeft daarbij niet alleen de nodige privacy, maar geeft je tuin ook letterlijk een mooie omlijsting.

Wat kies jij voor jouw schutting?

Met een nieuwe schutting kun je alle kanten op, zodat het eindresultaat altijd aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren en stijl. Kies je bijvoorbeeld voor douglashout? Dan kies je voor een schutting met een lange levensduur en een warme uitstraling. Ook red cedar is een aanrader. Dit hout laat zich gemakkelijk bewerken. Het is verkrijgbaar in verschillende kleurvariaties en verkleurt na verloop van tijd stijlvol grijs. Bovendien is in red cedar van nature olie aanwezig die het hout beschermt tegen schimmels en rot.

Kies bij voorkeur voor geïmpregneerd hout of hardhout. Daarmee is je schutting namelijk goed bestand tegen dat herfstweer uit het begin van dit artikel. Op die manier weet je zeker dat je niet alleen de komende zomer, maar ook vele zomers erna kunt genieten van jouw nieuwe schutting.

Steeds meer mensen kiezen voor het gebruik van zogenaamde rabatdelen. Dat zijn houten planken die zo zijn gemaakt dat ze gemakkelijk in elkaar schuiven. Aan de bovenkant zit een rand die je in de inkeping van een andere plank schuift. Daardoor zijn rabatdelen ideaal voor het maken van een schutting.

Of ga voor schermen

Je kunt het jezelf nog gemakkelijker maken door gebruik te maken van tuinschermen. Net als bij de losse planken, zijn er ook kant-en-klare tuinschermen van hardhout of geïmpregneerd hout. En ook deze schermen zijn weer in verschillende stijlen te krijgen, zodat je kunt kiezen wat bij jouw smaak past.

Het voordeel van deze schermen is dat het veel boor- en schroefwerk scheelt. Daarnaast zijn deze schermen eenvoudig te onderhouden. Mocht na verloop van tijd een deel van de schutting aan vervanging toe zijn, dan kun je dit per scherm regelen. Zo hoeft niet direct de volledige schutting vervangen te worden.

Maar dat is toekomstmuziek, want een hardhouten schutting kan maar liefst 25 jaar meegaan. Ook van bijvoorbeeld grenenhout heb je wel 10 tot 15 jaar plezier, zolang je maar kiest voor het juiste, geïmpregneerde hout. Natuurlijk kun je de schutting waar nodig een onderhoudsbeurt geven, maar wat je vooral nog moet doen na het maken van jouw schutting is genieten van de zon in je achtertuin.

You may also like